TURSKA PROTERUJE 10 AMBASADORA: Erdogan naložio da se proglase nepoželjnim osobama!
Foto: EDUARDO MUNOZ / AFP / Profimedia

među njima izaslanici Amerike, Nemačke i Francuske

TURSKA PROTERUJE 10 AMBASADORA: Erdogan naložio da se proglase nepoželjnim osobama!

Planeta -

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da će ambasadori deset zemalja, među kojima su Francuska, Nemačka i SAD, koji su pozvale na oslobađanje opozicionara Osmana Kavale, biti proglašeni nepoželjnim osobama - persona non grata.

"Naložio sam našem ministru spoljnih poslova da što je pre moguće reši to pitanje i da deset ambasadora proglasi nepoželjnim osobama", rekao je Erdogan ali nije naveo tačan datum za primenu te mere.

Turski predsednik zapretio je pre nekoliko dana da će proterati ambasadore iz deset zemalja, posle poziva tih zemalja da Turska oslobodi Kavalu.

Kanada, Francuska, Finska, Danska, Nemačka, Holandija, Novi Zeland, Norveška, Švedska i SAD pozvale su u ponedeljak na "pravedno i brzo rešavanje afere" Osmana Kavale, turskog izdavača i mecene koji se nalazi u zatvoru četiri godine bez suđenja.

Turske vlasti su dan kasnije pozvale ambasadore tih deset zemalja na razgovor, ocenjujući "neprihvatljivim" njihov poziv na oslobađanje Kavale.

Vlasti su 2013. godine optužile Kavalu (64) poznatu ličnost civilnog društva da želi da destabilizuje državu. Kavala je te godine podržao antivladine proteste. Potom je 2016. godine optužen za pokušaj rušenja vlade tokom neuspelog državnog udara.

Evropski sud za ljudska prava naložio je u decembru 2019. njegovo neposredno oslobođanje.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track