ZBOG OVOG OTKRIĆA MORAĆE DA SE MENJAJU UDŽBENICI ISTORIJE? Mumije su starije nego što se mislilo
Foto: EPA / KHALED ELFIQI

novo otkriće naučnika

ZBOG OVOG OTKRIĆA MORAĆE DA SE MENJAJU UDŽBENICI ISTORIJE? Mumije su starije nego što se mislilo

Planeta -

Analizom mumije pronađene u grobnici plemića Kuvija pokazalo se da su Egipćani koristili napredne metode balsamovanja hiljadu godine pre nego što se do sada pretpostavljalo.

Očuvano telo visokog plemića po imenu Kuvi, otkriveno 2019. godine, pokazalo se da je daleko starije nego što se pretpostavljalo i da je zapravo jedna od najstarijih egipatskih mumija ikada otkrivenih.

Datira iz perioda Starog kraljevstva i dokazujuje da su tehnike mumifikacije pre otprilike 4.000 godina bile veoma napredne, prenosi Gardijan.

Smatralo se da se zbog sofisticiranosti procesa mumifikacije tela i korišćenih materijala, uključujući njegovu izuzetno finu lanenu oblogu i visokokvalitetnu smolu, ovakva tehnika mumifikacije postigla tek 1.000 godina kasnije.

Profesorka Salima Ikram sa američkog univerziteta u Kairu, rekla je da ako je stvarno to mumija iz perioda Starog kraljevstva, svi udžbenici o mumifikaciji i istoriji Starog kraljevstva treba da se revidiraju.

-Ovo kompletno može totalno da preokrene naše razumevanje evolucije mumifikacije. Materijali koji su korišćeni, njihovo poreklo i trgovački putevi povezani sa njima dramatično će uticati na naše razumevanje starog Egipta, dodala je profesorka.

Kako je rekla, dosad se mislilo da se u periodu Starog kraljevstva mumificiralo na jednostavan način.

-Mozak nije uklanjan, a unutrašnji organi samo povremeno. Mnogo više pažnje se poklanjalo spoljašnjem izgledu pokojnika nego unutrašnjsti.

Takođe, pažnja na upotrebu smola je bilo mnogo ograničenija kod dosad istraženih mumija iz perioda Starog kraljevstva.

Međutim, ova mumija je ispunjena smolama i tekstilom i tako uspešno balsamovana da više liči na mumije pronađene hiljadu godina kasnije, rekla je profesorka.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track