NEMAČKA MINISTARKA ZAPALILA BURE BARUTA: Pretila Rusiji NATO nuklearnim oružjem, vojni ataše osetio bes Moskve
Foto: EPA / Focke Strangmann, Profimedia

tenzije

NEMAČKA MINISTARKA ZAPALILA BURE BARUTA: Pretila Rusiji NATO nuklearnim oružjem, vojni ataše osetio bes Moskve

Planeta -

Rusija se nada da u Nemačkoj ima razumnih lidera koji mogu da odvrate nemačku ministarku odbrane Anegrat Kramp-Karenbauer da testira pouzdanost Oružane snage Rusije.

„Ministarka odbrane Nemačke Anegrat Kramp-Karenbauer pokazala je, uoči sastanka NATO-a (održanom 21-22. oktobra u Briselu), nezainteresovanost za ozbiljan dijalog sa Moskvom oko deeskalacije situacije. Ona je istakla da NATO treba da pokaže spremnost da iskoristi svoju vojsku protiv Rusije. Nadamo se da će se u Nemačkoj naći razumni rukovodioci koji mogu da odvrate svoju ministarku odbrane od nepromišljene želje da testira pouzdanost naših oružanih snaga“, navodi se u komentaru Zaharove.

Ona je dodala da je sednica Saveta NATO-a još jednom pokazala da je ogromna mašinerija NATO-a i nakon 70 godina isključivo usmerena na obuzdavanje Rusije.

„Alijansa, koja je neuspešno završila svoju epohu „velikih operacija“ ponovo, kao i za vreme hladnog rata, jače svoj potencijal za suprotstavljanje „protivniku sa Istoka“. U tu svrhu, ministri NATO-a utvrdili su strateški plan za realizaciju Koncepcije odbrane i obuzdavanja u Evroatlantiku i odlučili da aktuelizuju planove odbrane alijanse na „istočnom obodu“. Oni nameravaju da povećaju patroliranje vazdušnim prostorom iznad Baltika, u vodama Crnog mora i povećaju mobilnost oružanih snaga“, konstatovala je ona.

Ministarstvo odbrane Rusije pozvalo je vojnog atašea Nemačke i uručilo mu protesnu notu zbog izjave Anegdet Kramp-Karenbauer o nuklearnom obuzdavanju Rusije, saopštili su novinarima u Ministarstvu odbrane.

„U Glavnu upravu za međunarodnu vojnu saradnju Ministarstva odbrane Rusije pozvan je ataše za pitanja odbrane pri ambasadi Federativne republike Nemačke u Ruskoj Federaciji. Tokom sastanka skrenuta je pažnja na izjavu ministarke odbrane Nemačke Anegret Kramp-Karenbauer po pitanju nuklearnog obuzdavanja Rusije i uručena protesna nota“, saopštili su u vojnom resoru.

Predstavniku Nemačke je bilo ukazano da „takve izjave izazivaju jačanje napetosti u Evropi i ne pomažu normalizaciji situacije“, naglasili su u Ministarstvu.

Ranije je nemačkoj ministarki postavljeno pitanje o scenariju NATO-a za obuzdavanje Rusije u baltičkom i crnomorskom regionu, uključujući i u vazdušnom prostoru uz primenu nuklearnog naoružanja. Kao odgovor, Kramp Karenbauerova je izjavila da postoji potreba „da se Moskvi vrlo jasno stavi do znanja da su zapadne zemlje spremne da koriste i takva sredstva“. Ruske vlasti su više puta naglašavale da zemlja ne predstavlja pretnju za druge države. Istovremeno, Moskva je izražavala zabrinutost zbog neviđenih aktivnosti NATO-a u blizini ruskih granica, gde Alijansa redovno izvodi vežbe.

Kurir.rs/sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track