IGRA PRESTOLA MEĐU NARKO DILERIMA! Hapšenjem Eskobara 21. veka neće biti ugašen moćni klan, EVO KO GA MOŽE NASLEDITI!
Foto: HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

OTONIJEL ĆE BITI PREBAČEN U SAD

IGRA PRESTOLA MEĐU NARKO DILERIMA! Hapšenjem Eskobara 21. veka neće biti ugašen moćni klan, EVO KO GA MOŽE NASLEDITI!

Planeta -

Nakon hapšenja jednog od najopasnijih narko bosova poznatog pod pseudonimom Otonijel, koji je bio glavni vođa klana pod nazivom Clan del Golfo, ''presto'' u klanu mogao bi da preuzme Hovanis de Hesus Avila Viljadijego (44), poznatiji kao ''Čikito Malo'', koji već neko vreme važi za drugog po komandi.

Stručnjaci, međutim, ističu da hapšenje, iako predstavlja veliki udarac za organizaciju, ne znači njen kraj, već da će, kao što se desilo kada je 'Don Mario' uhvaćen, najverovatnije će ozloglašeni klan dobiti svog naslednika.

''Čikito Malo'' je, kako pišu strani mediji, postao jedna od novih meta operacije Agamemnon od 2018. godine i Sjedinjene Države traže njegovu ekstradiciju.

Kako navodi bezbednosni analitičar čije ime se ne navodi, ovaj čovek je već bio predodređen da komanduje zloglasnim klanom u slučaju da Otonijel bude uhapšen.

-Vrlo verovatno je da će komandu Zalivskog klana preuzeti Čikito Malo, ako bi doneo odluku da ne preuzme komandu, preuzeo bi je Vilmer Antonio Hiralda Kiroz ''Siopa'', rekao je analitičar, a prenosi caracol.com.co.

Siopa rukovodi strukturom "Hairo de Hesus Durango" koja broji više od 500 ljudi. Ima nekoliko jakih veza sa opštinskim vlastima, a stoji i iza ubistava nekoliko lokalnih čelnika.

Američki sud odlučio! ''Kokainski nilski konji'' Pabla Eksobara su takođe ljudi

Potomci nilskih konja koji su nekada bili u vlasništvu kolumbijskog narko bosa ​​Pabla Eskobara mogu biti priznati kao ljudi ili ''zainteresovane osobe'' sa zakonskim pravima u SAD, odluka je američkog saveznog suda.

Slučaj uključuje tužbu protiv kolumbijske vlade oko toga da li da ubije ili steriliše nilske konje, čiji broj raste brzim tempom i predstavlja pretnju po biodiverzitet, prenosi Gardijan.

Grupe za prava životinja pozdravljaju ovu uredbu kao prekretnicu u dugogodišnjim naporima da se podstakne američki pravosudni sistem da životinjama dodeli status ličnosti.

Ali uredba neće imati nikakvu težinu u Kolumbiji gde žive nilski konji, rekao je pravni ekspert.

Presuda nema uticaja u Kolumbiji jer ona utiče samo na sopstvenoj teritoriji. Kolumbijske vlasti će odlučiti šta da rade sa nilskim konjima, a ne američki, rekao je Kamilo Burbano Sifuentes, profesor krivičnog prava na Univerzitetu Eksternado Kolumbija.

''Kokainski nilski konji'' su potomci životinja koje je Eskobar ilegalno uvezao na svoj kolumbijski ranč 1980-ih, kada je bio vladar trgovine narkoticima.

Nakon njegove smrti 1993. godine, nilski konji su napušteni na imanju i ostavljeni da napreduju, bez prirodnih predatora.

Njihov broj se u poslednjih osam godina povećao sa 35 na negde između 65 i 80.

Siopa i Čikito Malo se pojavljuju među 30 najtraženijih osoba za regrutovanje dečaka, devojčica i adolescenata, a za njih je ponuđena nagrada od 530 miliona.

Među ostalim imenima koja se pojavljuju kao lideri su Hose Gonzalo Sančez ''​​Gonzalito'', četvrti vođa, i Orozman Orlando Osten ''​​Rodrigo Flećas'', peti vođa.

Prema podacima Nacionalne armije, Zalivski klan čini 3.800 pripadnika, sa uticajem u 12 departmana i 128 opština, gde vrše trgovinu drogom, iznude, selektivna ubistva, prisilno raseljavanje, korupciju i oružane akcije protiv civilnog stanovništva.

Podsetimo, u nedelju je saopšteno da je jedan od najvećih kriminalaca i delera droge, vođa klana pod nazivom ''Clan del Golfo'' iz Kolumbije Dairo Antonio Usuga, poznat kao Otonijel, uhvaćen je u džungli nakon zajedničke operacije vojske, vazduhoplovstva i policije u subotu.

Vodio je najveću kriminalnu organizaciju u Kolumbiji i godinama je na popisu američkih agencija za borbu protiv droga.

Kolumbija je juče objavila da će najtraženiji trgovac drogom u toj zemlji biti izručen SAD-u nakon što je uhvaćen u raciji, preneo je BBC.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja