U JEDNOM DANU SE OBOGATIO ZA 26 MILIJARDI DOLARA: Ilon Mask nikad brže do desetine svog bogatstva VIDEO
Foto: Profimedia, Shutterstock

zna znanje

U JEDNOM DANU SE OBOGATIO ZA 26 MILIJARDI DOLARA: Ilon Mask nikad brže do desetine svog bogatstva VIDEO

Planeta -

Tesline akcije su porasle u ponedeljak nakon što je Herc najavio planove za kupovinu 100.000 električnih vozila (uglavnom limuzina modela 3) za svoju flotu automobila za iznajmljivanje, što je povećalo bogatstvo Ilona Maska za 25,6 milijardi dolara od zatvaranja tržišta u petak.

Njegova neto vrednost, od zatvaranja tržišta u ponedeljak, popela se na neverovatnih 255,2 milijarde dolara, procenjuje Forbs - što ga čini najbogatijim što je ikada bio, a verovatno i najbogatijom osobom koja je ikada hodala planetom. On je bogatiji od bilo kog milijardera kojeg je Forbs ikada pratio: Mask vredi više od suosnivača Gugla Larija Pejdža (6. najbogatiji) i generalnog direktora Fejsbuka Marka Zakerberga (7. najbogatijih) zajedno.

Za veliki deo svog bogatstva, Musk može da zahvali svojim 21% udela (s diskontom za kreditne obaveze) u Tesli, koju je pomogao da se pokrene, prvo kao investitor, pre skoro dve decenije. Akcije su zatvorene u petak na oko 910 dolara. Do ponedeljka u podne, akcije su skočile na otprilike 978 dolara po komadu – što je porast od 33% od početka godine, što je dovoljno da Tesli da tržišnu kapitalizaciju od 968 milijardi dolara. Do 16 časova kada je trgovanje stalo u ponedeljak, Teslina tržišna kapitalizacija je po prvi put premašila 1 bilion dolara; akcije su zatvorene na 1.024,86 dolara po komadu, što je porast od 12,6% u jednom danu.

Musk takođe ima udeo u privatnoj kompaniji za istraživanje svemira Spejs-Eks, koja bi sledećeg meseca mogla da pokuša da izvrši prvo orbitalno lansiranje svoje nove rakete zvezdanog broda. Investitori su posao nedavno procenili na 74 milijarde dolara, nakon februarskog kruga finansiranja. Na sekundarnom tržištu se navodno nedavno trgovalo akcijama na 100 milijardi dolara.

Musk je pretekao Džefa Bezosa da postane najbogatija osoba na svetu u septembru i od tada se više nije osvrnuo. U to vreme, šalio se Forbsu o tome da je poslao srebrnu medalju osnivaču Amazona i rivalskom svemirskom milijarderu (a onda je poslao Bezosu emodži za srebrnu medalju na Tviteru). Bezosovo bogatstvo je u ponedeljak palo za milijardu dolara pošto su akcije Amazona oslabile uoči izveštaja o zaradi u trećem kvartalu; jaz između dvojice muškaraca se proširio na više od 62 milijarde dolara; Bezos je završio dan vredan 193 milijarde dolara. Kada su akcije Amazona dostigle vrhunac ranije ove godine u julu, tehnološki mogul iz Sijetla vredeo je procenjenih 222 milijarde dolara.

Pandemija je pogoršala razlike u prihodima u SAD, a najbogatiji sloj društva postaje bogatiji nego ikada ranije. Između januara 2020. i aprila 2021., američki milijarderi su postali bogatiji za oko 1,2 biliona dolara. U dolarima, Mask je bio najveći dobitnik od svih njih. Pre dve godine, Forbs je procenio njegovu neto vrednost na 19,9 milijardi dolara – manje od jedne desetine onoga što vredi danas.

Hercov ugovor predstavlja najveću narudžbu električnih vozila ikada i doneće Tesli oko 4,2 milijarde dolara prihoda, navodi Blumberg. Ova vest stiže samo četiri meseca nakon što je vekovima stara agencija za iznajmljivanje, koja je počela da iznajmljuje automobile Ford Model T 1918. godine, otkupljena iz stečaja. Herc kaže da će Teslin model 3 biti dostupan za iznajmljivanje u velikim američkim i evropskim gradovima do početka novembra, navodi se u saopštenju za javnost. Hercove akcije su takođe skočile na vesti u ponedeljak, na zatvanju zabeleživši rast od 9% na 27 dolara po akciji.

Kurir.rs/Forbs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track