TRI VAZDUŠNA INCIDENTA NAD NEMAČKOM Od voza koji je postao avion, preko pomahnitalog MiG-23 do drame nad Severnim morem
Foto: Photo courtesy of the German Air Force, Photo courtesy of Belgium Defence Forces, Photo courtesy of the Royal Air Force

Značaj er Polisinga

TRI VAZDUŠNA INCIDENTA NAD NEMAČKOM Od voza koji je postao avion, preko pomahnitalog MiG-23 do drame nad Severnim morem

Planeta -

Penzionisani general potpukovnik nemačkog vazduhoplovstva i bivši zamenik komandanta Savezničke vazdušne komande NATO-a. Friderih Ploger nedavno je objavio jedan zanimljivi tekst o 60 godina patroliranja i čuvanja neba iznad Nemačke, kada je zabeleženo bilo nekoliko incidentata, koji su uključili bili sovjetske (ruske) i savezničke (zapadne) avione, kao i proveru testa brzog reagovanja.

Povod za ovu priču usledio je posle sve većeg angažovanja pripadnika NATO, odnosno vazduhoplovstava članica na presretanju ruskih bombardera i incidenta sa njihovim letelicama

Piloti NATO lovca koji su presretali sovjetske dalekometne strateške bombardere „ TU-95 bear" često su izveštavali da im je član posade koji se nalazio u kupoli sa topo na repu letelice mahao rukama kao da pozdravlja poznate prijatelje, piše penzionisani general-potpukovnik nemačkog vazduhoplovstva Fridrih Ploger.

Nato, Nemačka
foto: Photo courtesy of Belgium Defence Forces

Pad MIG-23 u Belgiji

On dodaje da jedan incident u poslednjoj fazi Hladnog rata pokazao je s čim se suočavaju donosioci odluka kada se nađu u situaciji "Odmetnik", koja se odnosi na korištenje letelice kao oružja.

To se desilo 1989. godine, kada se sovjetski lovac MiG-23 "Flogger" (Batinaš) bez pilota u kopkitu srušio na jednu kuću u Belgiji, kada je život izgubio osamnaestogodišnji mladić. Do ovog incidenta kako navodi general Ploger, došlo je kada se pilot MiG-23 zbog nepredivđene situacije katapultirao iz letelice iznad severozapadne Poljske. Međutim, umesto da MIG-23 padne na zemlju on se stabilizovao i nastavio da leti na Zapad. Preleteo je više od 900 kilometara pre nego što je pao na kuću u Belgiji zbog nedostatka goriva.

Inače ovaj lovac je iz Polsjek pre nego što je stigao do Belgije našao u vazdušnom prostoru Nemačke, kada su ga pratili kao američki, tako i nemački dežurni lovci. Obaranje letelice nije došlo u ozbir kako navodi Ploter jer je leteo stalno iznad naselja i potencijalne posledice, da se to uradilo bile bi neizvesne, zato je ostavljeno da avion leti i dalje dok ne ostane bez goriva i ne sruši se

Nato, Nemačka
foto: Photo courtesy of the German Air Force

Incident nad Bavarskom šumom

Još jedan prilično neobičan incident koji se vezuje za nato patroliranje nad Nemačkom dogodio se 1970 tih godina prošlog veka.

"Kasno popodne jednog sunčanog avgustovskog dana na nebu iznad granice tadašnje Čehoslovačke i SR Nemačke u oblasti Bavarskih šuma, pojavili su se kjondenzacioni tragovi za koje je procenjene da je u pitanju mali avion. Dežurni kontrolor pozvao je lokalnu bazuErding i naredio poletanje dežurne pare dva F-4E iz sastava nemačkog vazduhoplovstva . Piloti dva F-4 brzo su se pojavili na pomenutom kursu kojim se kretao nepznati avion koji je već ušao u Nemačku. Uprkos tome što vizuelnog i radarskog kontakta sa nepznatom letelicom nije bilo pilotima je naređeno da ne idu na sletanje, nego da što više smanje brzinu, spuste se niiže jer se sumnja da je letelica na maloj visini.Posle nekoliko minuta patroliranja piloti su javili da nema ništa, a na zemlji vide jedino voz. Ispostavilo se da je u pitanju bila radarska refleksija koja je skrenula snop osmatračkog radara prema zemlji koji je pokupio zemaljski trag u ovom pitanju je bio voz, koji se nalazio na oko 100 nautičkih milja severoistočno od lokacije gde je primećen. Zapravo to je bio kako piše Ploger brzi voz koji je iz Praga išao za za Regensburg. Posle ovog incidenta, železnički red vožnje za kompletnu jugoistočnu Bavarsku postao je obavezna stavka u operativnog centru.

Nato, Nemačka
foto: Photo courtesy of the German Air Force

Drama iznad Severnog mora

Treći incident dogodio se u prvoj deceniji ovog veka. To pokazuje drugačiju ulogu koju NATO er polising može da ima u slučaju letelica koje se nađu u nevolji.

„Avio-lajn koji je noću leteo iz Ujedinjenog Kraljevstva za Dansku doživeo je potpuni gubitak navigacionih uređaja tačno iznad Severnog mora“, napisao je Ploger, koji je takođe bio komandant NATO Centra za kombinovane vazdušne operacije (CAOC) u Uedemu, Nemačka.

„Pilot je počeo da leti u čudnim krugovima i prijavio je svoj problem EUROCONTROL-u, koji je kontaktirao CAOC Uedem i Nemački nacionalni centar za vazdušni er polising kako bi razgovarali o mogućim rešenjima“, dodao je on.

Avion F-4F poleteo je iz baze Wittmundhafen koja je 2013. ugašena i presreo je putnički avion, pošto je ostvaren vizuelni kontakt i komunikacija između nemačkog borbenog aviona i britanske putničke letelice, operacija bezbednog sletanja na aerodrom hamburg izvedena je rutinski. Piloti putničkog aviona su pratili nemački klovac koji ih je doveo do aerodroma i omogućio bezbedno sletanje. Ovom akcijom spaseni su životi velikog broja putnika.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track