ONI SU SPREMNI DA SE SUOČE SA PUTINOM NA ISTOKU EVROPE: Upoznajte britanske RENDŽERE! Formirana nova elitna vojna jedinica!
Foto: Profimedia

Podređeni britanskom parlamentu

ONI SU SPREMNI DA SE SUOČE SA PUTINOM NA ISTOKU EVROPE: Upoznajte britanske RENDŽERE! Formirana nova elitna vojna jedinica!

Planeta -

Britanska vojska predstavila je nedavno svoju novu elitnu borbenu jednicu, koja je spremna da se sukobi istovremeno na četiri međusobno odvojena fronta.

Naime, radi se o prvom od ukupno četiri bataljona novog Rendžerskog puka čije brojno stanje iznosi 1.200 vojnika koji će fokus imati na istočnu Evropu i potencijalne sukobe na granici sa Rusijom.

Ranger Regiment
foto: Profimedia

Kako navodi britanski Dejli mejl dva bataljona "Rendžera" biće poslata u Afriku, treći na istok Evrope, a četvrti na Bliski istok. Kako je saopšteno u svakom bataljonu biće 300 vojnika, koji su odabrani iz sva tri vida britanske vojske zbog svojih veština, ali i emocionalne inteligencije, koji će biti sposobni da uspostave jake odnose sa lokalnim trupama na terenu.

Kako navodi Dejli mejl od vojnika ovog puka očekuje se da uče strane jezike, kako bi lakše mogli da uspostave komunikaciju sa savezničkim vojskama na terenu. Ono što se za sad zna da jezgro jedinice čini prekaljeni i iskusni vojnici, koji imaju iskustvou borbama.

Ranger Regiment
foto: Profimedia

Ono što se za sad poznato jeste da će pripadnici ove jedinice dobiti nove uniforme, novi grb i beretku, a trebaju da budu opremljeni najsavremenijom opremom i naoružanjem, spremni da u svakom trenutku uskoče da pomognu lokalnim trupama na terenu.

Vojni planeri zamislili su da prve borbene misije britanskih "Rendžera" počnu početkom 2022. Isključivo njihov rad biće kontrolisan od britanskog parlamenta.

Ranger Regiment
foto: Profimedia

Komandant Rendžera, brigadir Gas Fer, rekao je za Dejli mejl:

„Mi smo snaga sposobna da deluje sa našim partnerima, a ne samo da im pomažemo. Radićemo i borićemo se u najekstremnijim uslovima koji mogu da se stvore na prvoj liniji fronta".

Prema njegovim rečima jednica kojom on komanduje "Rendžeri" biće poslati u zemlje koje su nestabilne i suočene sa pretnjama od nasilnih ekstremističkih organizacija.

„Naglasak je na partnerstvu i prebacivanju vojne opreme i stručnjaka koji inače nisu dostupni zemlji partneru.

'Moto Rendžersa je ''By All Means' ( Samo napred) što je prikladno jer ćemo biti veoma angažovani na raznim zadacima", kaže komandant ove jedinice brigadir Gas Fer.

Ranger Regiment
foto: Profimedia

Simbol jednice

Pripadnici ove elitne jednice nose sivu beretku, na kojoj se nalazi metalna značka sa sivim sokolom, pticom koja je poznata po svojoj brzini, sposobnosti da deluje na velikim udaljenostim i to što je lojalna.

"To se očekuje od svakog pripadnika puka", kaže brigadir Fer.

Naoružanje

Novi elitni britanski puk imaće savremenu opremu. Rendžeri će posedovati minijaturne bespilotne letelice. Radi se izviđačkim dronovima tipa "Blek hornet" veličine 15 centimetara.

Rendžeri će od mobilnih sredstava imati "Lend rovere", koji će imati montirane teške mitraljeze "Broving" kalibra 12,7 mm, zatim višecevne bacači raketa MLRS M270 koji poseduju lanser sa 12 raketa dometa 150 km. Po potrebi ova jednica imaće mogućnost da pozovu i helikoptere tipa "Apač" kao vatrenu podršku u slučaju potrebe.

Ranger Regiment
foto: Profimedia

Kao što smo naveli da će većina pripadnika morati da bude stručnjaci za strane jezike, u svakom bataljonu nalaze se i obaveštajni stručnjaci, kao i specijalisti za uklanjanje minsko-eksplozivnih sredstava, kao i forenzičari koji su obučeni za prikupljanje dokaza sa mesta zločina, kako bi mogli da se pokrenu slučajevi koji se tiču ratnizh zločima i međunarodnog organizovanog kriminala.

Svi rendžeri inače prolaze strogi sistem selekcije, a osim fizičke spreme i rukovanja naoružanjem moraju da pokažu visoki stepen intelektualne i emocionalne intelgencije.

Sve idealno, ali ima i ono "ali"

Iako je formiranje četiri bataljona prioritet, pojavio se jedan drugi problem, a to je da veliki broj pešadijskih pukova ostaje bez ljudi, koji se prebacuju u rendžere. Upravo pešadijski pukovi snose najveći teret fomriranja nove jednice.

Kurir.rs/Daily Mail/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track