FARMACEUTSKI GIGANTI TVRDE DA RADE NA VAKCINI PROTIV OMIKRONA: Možemo da je proizvedemo za 100 dana!
Foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

novi soj korone

FARMACEUTSKI GIGANTI TVRDE DA RADE NA VAKCINI PROTIV OMIKRONA: Možemo da je proizvedemo za 100 dana!

Planeta -

Veći broj farmaceutskih kompanija objavio je da radi na prilagođavanju vakcine novoj "zabrinjavajućoj" varijanti koronavirusa koja je izazvala zabrane putovanja širom sveta.

Varijanta omikron koju je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) označila "varijantom koja brine", stigla je u Belgiju nakon što je otkrivena u Južnoj Africi.

SZO je upozorio da preliminarni dokazi sugerišu da varijanta ima povećan rizik pojave ponovne infekcije i da može da se širi brže od drugih varijanti. Brojne farmaceutske kompanije objavile su da rade na prilagožavanju svojih cepiva u svetlu pojave omikrona, prenosi nemačka agencija dpa.

Zabrinjavajuća varijanta

Britanski ministar zdravstva Sadžid Džavid rekao je da postoji "ogromna zabrinutost u svetu" zbog novog soja i da su uvedene zabrane letova iz Južne Afrike, Bocvane, Lesota, Esvatinija, Zimbabvea i Namibije kako bi se ograničilo njegovo širenje.

Džavid je britanskim poslanicima rekao da postoji zabrinutost da bi novi soj mogao brže da se prenosi, zbog čega vakcine mogu da budu manje efikasne.

Profesor Džon Edmunds, savetnik britanske vlade i ćlan Naučno-savetodavne grupe za hitne slučajeve (Sage), upozorio je da bi preklapanje varijanti - delta soja koji već hara Britanijom i omikrona, moglo da stvori "vrlo, vrlo, vrlo tešku situaciju".

Ograničenja putovanja

EU, SAD i Kanada sledili su potez Britanije u uvođenju ograničenja putovanja putnicima iz Južne Afrike pre nego što je SZO dodao varijantu B.1.1.529 najvišoj kategoriji opasnosti.

Stručnjaci SZO rekli su da postoje prvi dokazi koji ukazuju na to da omikron ima "povećan rizik za ponovne infekcije", a njegovo brzo širenje u Južnoj Africi sugerše da ima snažan potencijal rasta.

Svetska trgovinska organizacija odložila sastanak

Svetska trgovinska organizaciza (STO) odložila je svoj prvi ministarski sastanak u četiri godine zbog pogoršanja zdravstvene situacije, čime je postala i prva velika diplomatska "žrtva” novog soja koronavirusa nazvanog omikron.

Ministri članica STO trebalo je da se okupe iduće sedmice na sastanku koji se smatra i testom važnosti te organizacije. z STO-a su tim povodom rekli da su se članice u petak uveče saglasile da odlože ministarsku konferenciju, nakon što je nova varijanta koronavirusa dovela do ograničenja putovanja, koja će mnoge ministre sprečiti da stignu u Ženevu gde je sastanak bio planiran.

Novi datum sastanka nije određen.

Švajcarska je u petak je zabranila direktne letove iz Južne Afrike i okolnih zemalja i uvela testiranje i karantin za putovanja iz drugih zemalja, uključujući Belgiju, Hongkong i Izrael.

Pokrenuta testiranja

Farmaceutska firma Novavaks je objavila da je "već pokrenula razvoj novog rekombinovanog šiljka proteina koji se zasniva na poznatoj genetskoj sekvenci B.1.1.529 i da će biti spremni za početak testiranja i proizvodnju u sledećih nekoliko nedelja".

Moderna je objavila: "Od početka 2021. godine, Moderna je unapredila sveobuhvatnu strategiju za predviđanje novih varijanti koje izazivaju zabrinutost. Ova strategija uključuje tri nivoa odgovora ako se trenutno odobrena doza od 50 (mikrograma) buster doze mRNK-1273 pokaže nedovoljnom za jačanje slabijeg imuniteta protiv varijante omikron".

Fajzer i Biontek objavili su da u slučaju varijante koja bi mogla da izmakne delovanju vakcine, firma očekuje "da će moći da razvije i proizvede prilagođenu vakcinu protiv te varijante za nekih 100 dana, zavisno od zakonskog odobrenja".

Iz Džonsona i Džonsona su naveli da već testiraju svoje jednodozno cepivo Janssen na omikronu i da "pomno prate2 mutacije šiljatog proteina.

"Izuzetno je važno istražiti ovu novu varijantu", izjavio je u intervjuu za RT Kiril Dmitrijev, šef Ruskog fonda za direktna ulaganja (RDIF) koji je finansirao razvoj Sputnjika V. "Bude li se ispostavilo da je novi soj rezistentan na trenutna cepiva, uveren sam da će ruski naučnici vrlo brzo prilagoditi Sputnjik V toj novoj varijanti", dodao je.

Napomenuo je i da je održao sastanak sa kineskim proizvođačima vakcina na kom su razgovarali o mogućoj saradnji na proizvodnji i pozvao je na produbljivanje međunarodne saradnje na kreiranju šire palete vakcina za moguće opasnije sojeve virusa.

U Velikoj Britaniji nije otkriven nijedan slučaj novog soja, ali njegov dolazak u Belgiju - nakon što je pronađen u Bocvani, Hongkongu i Izraelu - povećao je zabrinutost.

Mark Van Ranst, virolog s Rega instituta u Belgiji, rekao je da je varijanta potvrđena kod putnika koji se vratio iz Egipta 11. novembra, a prve simptome imao je tek 11 dana kasnije.

Crvena lista

Šest afričkih zemalja dodato je na crvenu listu za putovanja u Britaniju u četvrtak uveče, a putnici koji stignu u Britaniju iz tih zemalja od 4 ujutro u nedelju morat će da rezerviđu i plate karantin u hotelima koje je odobrila vlada u trajanju od 10 dana.

Britanska vlada pozvala je sve koji su nedavno stigli iz tih zemalja da se testiraju.

Džavid je rekao da su u toku rasprave o mogućnosti dodavanja novih zemalja na crvenu listu, rekavši parlamentu da vlada "neće oklevati da preduzme mere ako budu potrebne".

Virus bi mogao da pobije stečeni imunitet?

Britanski premijer Boris Džonson razgovarao je u petak poslepodne sa predsednikom Južne Afrike Sirilom Ramaposom nakon što je ministar spoljnih poslova te zemlje Naledi Pandor rekao da se zabrana letova "čini preuranjenom".

Džonson je "pohvalio brzo genomsko sekvenciranje u Južnoj Africi" i njeno "vođstvo u transparentnoj razmeni naučnih podataka", saopšteno je iz Dauning strita.

"Razgovarali su o globalnim izazovima koje predstavlja nova varijanta i načinima zajedničkog rada na rešavanju problema i ponovnom otvaranju međunarodnih putovanja", stoji u saopštenju.

Edmunds je rekao da je novi soj "veliki razlog za zabrinutost" i da "svi podaci sugerišu" da bi mogao da "izmakne" trenutnom imunitetu.

"Naši strahovi su da će to u velikoj meri učiniti", rekao je on za BBC.

Ljudi, smirite se!

Edmunds je pozvao ministre da razmotre proširenje ograničenja putovanja i da pripreme plan za rešavanje problema s omikronom jer ćemo "u nekom trenutku dobiti ovu varijantu ovde u Velikoj Britaniji".

Međutim, profesor Brendan Vren sa Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu rekao je da bi ljudi trebal da "ostanu mirni i ne reaguju preterano", dodajući da naučnici mogu "lako da modifikuju vakcine kako bi pokrili nove varijante".

Optimističnim tonom u Dejli mejlu je napisao: "U trci u naoružanju protiv virusa, čovečanstvo pobeđuje - a mi smo dobro pripremljeni. Ovo nije posljednji put da će se pojaviti još jedna varijanta. U međuvremenu, važno je ostati smiren i ne reagovati preterano".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track