RAJ POD OBLACIMA Na vrhu zgrade u Dubaiju nalazi se najviši bazen na otvorenom u svetu!
Foto: Aura skajpul

USRED PUSTINJE

RAJ POD OBLACIMA Na vrhu zgrade u Dubaiju nalazi se najviši bazen na otvorenom u svetu!

Planeta -

Spas od vrelog pustinjskog sunca posetioci mogu da potraže na 50. spratu nebodera, a to zadovoljstvo će ih koštati između 46 i 163 dolara

Pogled je fantastičan O osećaju obični smrtnici mogu samo da sanjaju
Pogled je fantastičan O osećaju obični smrtnici mogu samo da sanjajufoto: Aura skajpul

Da li znate gde se nalazi najviši bazen na otvorenom u svetu?

U Dubaiju, naravno, jednom od pet Ujedinjenih Arapskih Emirata, gradu u pustinji, koji je do pre samo sto godina bio obično ribarsko selo usred arapske pustinje, a danas je grad koji se zbog svojih znamenitosti komotno može nazvati osmim svetskim čudom.

Aura skajpul nalazi se na 200 metara nadmorske visine, na 50. spratu nebodera jednog od brojnih na veštačkom ostrvu Palm Džumeira.

Egzotičan meni

Bazen je otvoren svakog dana od 10 sati ujutru do zalaska sunca. Iz ovog kupališta pruža se spektakularan pogled na Dubai, grad nestvarnih dostignuća u kojem se bogataši iz celog sveta osećaju kao kod kuće.

Najjeftinija ulaznica za bazen košta 46 dolara, što nije nedostižno ni običnim smrtnicima, ali je cena VIP ulaznice, koja podrazumeva posebnu ležaljku i tretman, paprena 163 dolara.

Samo za najhrabrije Nije za one koji se plaše visine
Samo za najhrabrije Nije za one koji se plaše visinefoto: Aura skajpul

Sa ivice bazena pogled privlače marina Dubai, luksuzni hotel "Atlantis", kao i Ain Dubai, panoramski točak. Ne treba izostaviti ni hotel "Burdž el Arab", koji je izgrađen u obliku jedra, kao ni Burdž kalifu, najvišu zgradu na svetu, koji takođe privlače pogled na horizontu.

U neposrednoj blizini nalazi se arhipelag veštačkog ostrva Palm Džumeira, koje je izgrađeno u obliku palme i koje ima populaciju od preko 10.000 stanovnika.

Naravno, većina od njih su milioneri koji žive u specijalno dizajniranim vilama, napravljenim na razgranatim granama palme.

- Posetiocima nudimo udobne ležaljke, kao i ležaljke napravljene po njihovoj meri. Kod nas posetioci mogu da uživaju u nezaboravnom iskustvu plivanja s pogledom od 360 stepeni na nezaboravne prizore, naveli su iz kompanije "Aura skajpul".

Ni Alpi ni Pirineji Ski-centar usred pustinje
Ni Alpi ni Pirineji Ski-centar usred pustinjefoto: Profimedia

Raskoš i luksuz - Dubai, grad svetskih rekorda

Grad Dubai je najveći grad UAE i prestonica istoimenog emirata. U gradu živi oko tri i po miliona stanovnika.

Maleno arapsko ribarsko selo zahvaljujući nafti pretvoreno je u metropolis 21. veka i jednu od najpopularnijih svetskih turističkih destinacija.

Dubai je drugi grad u svetu po broju hotela sa pet zvezdica.

Takođe je dom raznih znamenitosti i vlasnik brojnih svetskih rekorda. Među njima su Burdž kalifa, najviša zgrada na svetu (828 metara), hotel u obliku jedra "Burdž el Arab", za koji kažu da je jedini sa sedam zvezdica u svetu.

U Dubaiju se nalazi i najveća fontana na svetu - Palm fountejn. Osvetljena je sa 3.000 LED svetiljki, a vodu izbacuje na visinu od 105 metara.

Najviša zgrada za stanovanje je takođe u ovom gradu. U pitanju je Princes tauer, koji ima 101 sprat i visinu od 413,4 metra.

U Dubaiju je čak 21 zgrada viša od 300 metara.

Dubai je dom i najbržeg policijskog automobila na svetu - "bugati vejrona", koji dostiže čak 407 kilometara na sat.

Ako vam sunce i pustinja dosade, tu je Ski Dubai, najveći svetski zimski ski-centar u zatvorenom. Nalazi se na 22.000 kvadratnih metara. Ima četiri žičare, u njemu se nalazi i veštačka planina visoka 85 metara i ima staze za skijanje sa pet nivoa težine.

Bar i restoran svojom ponudom nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Glavni kuvar Kreg Best napravio je meni na kojem se, između ostalog, nalaze salata od pačetine, tartar od tunjevine, goveđa šnicla na malezijski način...

Hotel u neboderu

Bazen se nalazi u neboderu u kojem se na prvih 18 spratova nalazi hotel "St. Ridžis", koji ima 264 sobe i 26 apartmana. Na preostala 32 sprata nalaze se 423 luksuzna apartmana.

Ostrvo na kojem se nalazi bazen direktno je povezano sa tržnim centrom "Nahil", jednim od najvećih u svetu, koji ima preko 350 prodavnica, restorana i drugih atrakcija.

Najviši bazen u zatvorenom na svetu takođe je u Dubaiju. On se nalazi na 77. spratu, na visini od 293,9 metara, u okviru hotela "Adres bič rizort". Mogu ga posetiti samo gosti hotela stariji od 21 godinu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track