BREJVIK IZ ZATVORA POSLAO PISMA PREŽIVELIMA I NJIHOVIM ROĐACIMA Sadržaj sve ostavio u ŠOKU!
Foto: Lise AASERUD / AFP / Profimedia

užas

BREJVIK IZ ZATVORA POSLAO PISMA PREŽIVELIMA I NJIHOVIM ROĐACIMA Sadržaj sve ostavio u ŠOKU!

Planeta -

Masovni ubica i osuđeni terorista Anders Brejvik poslao je pisma preživelima u njegovim napadima, kao i njihovim porodicama.

U izveštaju u nedelju, Norveška radiodifuzna korporacija (NRK) otkrila je da su članovi ''Grupe za podršku'', organizacije koja podržava preživele i rođake terorističkih napada 22. jula 2011. godine primili pisma od zatvorenog ubice, prenosi RT.

U mnogim pismima, prema pisanju NRK, ubica ponavlja poruke iz manifesta koji je sastavio pre nego što je ubio 77 ljudi u planiranom napadu 2011. godine.

Pismo Grupi za podršku sastoji se od osam sadržajnih stranica propagande bele moći. Slične poruke poslate su i Ligi radničke omladine – omladinskom odeljenju Norveške laburističke partije (čiji su članovi bili meta napada 2011. godine) – plus parlamentarnim predstavnicima i drugima koji imaju javne funkcije ili neke druge funkcije.

Među onima koji su primili pismo bio je i norveški političar Torbjorn Vereide.

-Imam knedlu u grlu. Mislim da je bilo užasno neprijatno, da budem potpuno iskren, rekao je on za NRK. Vereide je bio među onima na koje je pucao Brejvik.

Postoji nešto pomalo apsurdno u vezi sa nekim ko je uperio oružje u vas i pucao i pokušao da vas ubije, a sada vam šalje pismo, rekao je on za novine Frida.

Država je već odlučila da ograniči Brejvikove komunikacije zbog zabrinutosti da bi mogao da dopre do istomišljenika. Do 2016. godine je poslao i primio oko 3.000 pisama.

Brejvik je 2011. izveo najsmrtonosniji napad u Norveškoj od Drugog svetskog rata - 22. jula je postavio bombu u kombi u vladinoj četvrti Osla u eksploziji je poginulo osam ljudi, a na stotine je povređeno.

On je zatim otputovao 40 km severozapadno od prestonice do malog ostrva Utoja, gde je, obučen kao policajac, otvorio vatru na mlade članove norveške Laburističke partije.

U pucnjavi je poginulo 69 ljudi, dok je oko 500 preživelo. Brejvik je proglašen uračunljivim i dobio je maksimalnu dozvoljenu kaznu od 21 godine zatvora.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja