PUTIN PORUČIO Rusija će uskoro razviti novo hipersonično oružje, ne brine nas sve veća vojna moć Kine jer smo u odličnim odnosima!
Foto: EPA

rusija

PUTIN PORUČIO Rusija će uskoro razviti novo hipersonično oružje, ne brine nas sve veća vojna moć Kine jer smo u odličnim odnosima!

Planeta -


Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da ga ne brine sve veća vojna moć Kine jer su veze dva stara komunistička rivala sada na najvišem nivou.

Putin je na investicionom samitu u Moskvi rekao da su Amerika i njihova hipersonična oružja stvarna pretnja po sve, preneo je Blumberg.

"Zašto bi nas brino sve veći potencijal našeg najbližeg suseda sa kojim imamo bilateralne odnose na najvišem nivou. Videli smo reakciju naših američkih partnera na to, ali mu znamo da su SAD u blagoj prednosti kada je reč o razvoju hipersoničnog oružja".

Putin je, međutim, poručio da je Rusija razvila hipersonično oružje sa maksimalnom brzinom od 9 maha kao "neophodan" odgovor na "akcije Zapada".

"Već smo uspešno sproveli testove i od početka godine ćemo imati u upotrebi pomorski hipersonični projektil od devet maha", rekao je on.

Raša tudej navodi da iako nije pomenuo o kom oružju je reč, da je najverovatnije u pitanju Cirkon, prva hipersonična krstareća raketa.

"Sada je izuzetno važno da razvijemo i primenimo tehnologije koje su neophodne za stvaranje novih hipersoničnih sistema naoružanja, lasera i robotskih sistema koji će moći efikasno da odgovore na potencijalne vojne pretnje i tako dodatno ojačaju bezbednost naše zemlje", rekao je Putin.

Putin je upozorio i da će Rusija biti prinuđena da reaguje ako NATO pređe njene "crvene linije" u vezi sa Ukrajinom.

Ruski predsednik je rekao da se nada kako će zdrav razum prevladati na svim stranama, ali i želi da NATO bude svestan zabrinutosti Rusije u pogledu sopstvene bezbednosti, a u vezi sa Ukrajinom.

"Stvaranje takvih pretnji (u Ukrajini) predstavlja crvene linije za nas. Ali nadam se da do toga neće doći. Nadam se da će prevladati osećaj zdravog razuma i odgovornosti, kako kod naše dve zemlje, tako i kod svetske zajednice", izjavio je Putin.

Putin je rekao i da još uvek nije odlučio da li će se kandidovati.

Kurir.rs

Bonus video:

01:57

PUTIN PROMENIO PETORICU AMERIČKIH KOLEGA: Evo sa kim se najbolje slagao i najčešće viđao

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track