ALARMANTNO Rusija ima rezerve nafte za još samo 30 godina!
Foto: Shutterstock/bluebay, Profimedia

CRNO ZLATO

ALARMANTNO Rusija ima rezerve nafte za još samo 30 godina!

Planeta -

Na drugoj strani, rezerve gasa su procenjene na još 50 godina, Azija ostaje glavna destinacija za izvoz ruskih energenata

Nafta se pumpa bez prestanka Jedna od bušotina u Tatarstanu
Nafta se pumpa bez prestanka Jedna od bušotina u Tatarstanufoto: Profimedia

Rusija, najveća zemlja na svetu, ima rezerve nafte za još 30 godina, dok su gasne rezerve procenjene na još 50 godina, izjavio je Aleksandar Novak, potpredsednik vlade u Kremlju.

Njegova izjava privukla je veliku pažnju javnosti u vreme kada energetska kriza u Evropi uzima sve više maha, dok se, na drugoj strani, usled klimatskih promena, sve više zemalja okreće takozvanoj zelenoj energiji.

Kina siguran kupac

Prema procenjenim rezervama nafte, Rusija zauzima tek osmo mesto u svetu. Veruje se da se ispod površine ove zemlje nalazi oko 80 milijardi barela (jedan barel je 159 litara).

Putinova procena - Barel može na sto dolara!

Ruski predsednik Vladimir Putin nedavno je izjavio da bi cena barela nafte na svetskom tržištu uskoro mogla da pređe 100 dolara.

- Rusija i druge zemlje, naši partneri i članice OPEK rade sve kako bi došlo do stabilizacije na tržištu. Nije nam u interesu da dođe do naglog skoka cena. Međutim, sasvim je moguće da cena barela nafte dođe do sto dolara, rekao je Putin na jednom panelu.

Trenutna cena barela nafte na svetskom tržištu je 68,15 dolara.

- Rusija poseduje ogromne rezerva nafte i gasa. Prema sadašnjem nivou proizvodnje, naša zemlja poseduje rezerve nafte za još oko 30 godine, a gasa za oko 50 godina - rekao je Novak i nastavio: Uprkos tranzicionom procesu u energetici, uvereni smo da će Rusija uspeti da pronađe kupca za svoje rezerve nafte i gasa. Sigurni smo da će u godinama pred nama ovi resursi i dalje biti vrlo traženi na tržištu.

Novak je istakao da će Azija ostati glavna destinacija za izvoz ruskih energenata.

- Očekujemo da će doći do rasta izvoza. Primera radi, naš izvoz nafte u Kinu je porastao šest puta u poslednjih deset godina. Takođe, raste i izvoz gasa. Od početka ove godine do početka novembra izvezli smo 13,4 milijarde kubnih metara gasa u Kinu. Međutim, ono što zabrinjava jeste činjenica da Rusija ostaje od takozvane lake nafte, prenela je agencija TASS.

Zalihe nafte u svetu se smanjuju... Moraće dublje da se buši
Zalihe nafte u svetu se smanjuju... Moraće dublje da se buši

Najveće rezerve nafte - Top 10 zemalja

1. Venecuela 299,9 18,2%

2. S. Arabija 266,5 16,2%

3. Kanada 170,8 10,4%

4. Iran 157,5 9,5%

5. Irak 143 8,7%

6. Kuvajt 101,5 6,1%

7. UAE 97,8 5,9%

8. Rusija 80 4,8%

9. Libija 48,3 2,9%

10. Nigerija 37 2,2%

* Iznosi su u milijardama barela (barel je 159 litara)

- Ako se ništa ne promeni u roku od deset godina, naša celokupna proizvodnja će ostati bez lake nafte, ističe Pavel Sorokin, zamenik ministra energije, i dodaje:

Skuplja eksploatacija

- To znači da će porasti cena eksploatacije jer će morati da se vadi nafta sa veće dubine. To je problem sa kojim moramo da se suočimo. Istraživanje novih nalazišta gotovo je stopirano zbog izbijanja pandemije, a na tržištu je tokom prve godine od pojave koronavirusa došlo do naglog pada tražnje i nafta je naglo pojeftinila na svetskim berzama. Do opravka je došlo usled otvaranja ekonomija i izlaska država iz karantina. Nagli skok u tražnji je doveo do rasta cena nafte i gasa.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track