Najnovije vesti

POČEO PRENOS VLASTI U SEVERNOJ KOREJI? Kim sestri preneo značajna ovlašćenja, poslao naređenja vojnim komandantima na terenu VIDEO
Foto: Reuters / Korea Summit Press /Pool

očekivano

POČEO PRENOS VLASTI U SEVERNOJ KOREJI? Kim sestri preneo značajna ovlašćenja, poslao naređenja vojnim komandantima na terenu VIDEO

Planeta

Severnokorejski lider Kim Džong Un nedavno je ovlastio svoju sestru, zamenicu direktora Centralnog komiteta Kim Jo Džong, da izvrši inspekciju „pozadinskih” (logističkih) jedinica severnokorejske vojske kad god ona to odabere. Pošto je dugo vodila napore koji se uglavnom odnose na Južnu Koreju i Sjedinjene Države, Kim je sada u mogućnosti da utiče na logističke aktivnosti vojske.

Izvor Dejli NK u Pjongjangu rekao je u petak da su ključni politički, administrativni, operativni, bezbednosni i logistički komandanti u korpusu i štabovima severnokorejske vojske dobili „hitno naređenje“ od Kim Džong Una 11. novembra. Naređenje je bilo u oblik „razgovora” koji je severnokorejski lider vodio sa ključnim zvaničnicima u Centralnom komitetu vladajuće partije.

Suština razgovora bila je u tome da je Kim ovlastio svoju sestru da pregleda „u bilo kom trenutku, bez upozorenja“ celokupnu logistiku i napore severnokorejske vojske, uključujući održavanje kasarni, hranu, odeću i gorivo. Naredba je navodno uključivala detaljno objašnjenje zašto je Kim dala ovlašćenje.

Prema izvoru, Kim je 8. novembra razgovarao o stanju vojske Severne Koreje sa svojom sestrom i najvišim ličnostima Centralnog komiteta, kao što su sekretar partijske organizacije Džo Jong Von i direktor Odeljenja za smernice vojne vlade Oh Il Džong.

Razgovor prikazan u naredbi je bio sledeći.

Oh je 8. novembra izvestio o nalazima svoje sveobuhvatne studije unutrašnjih uslova u vojsci Severne Koreje sa Osmog partijskog kongresa na početku godine do danas, neposredno pre početka zimske obuke 1. decembra.

Ohova misija utvrđivanja činjenica usledila je nakon naredbe Kima da se ispita stanje severnokorejske vojske.

U svom izveštaju, Oh je ispričao nebrojene primere vojnika koji su poslati kući da se oporave od neuhranjenosti ili bolesti, ili kompanije koje su doživele višestruko dezerterstvo. Uzrok je, rekao je, široko rasprostranjeno ilegalno gomilanje bogatstva u vojsci.

Rekao je da komandanti pozadinskih brigada, bataljona i četa i sekretari zaduženi za hranu i odeću koriste vojnu partijsku organizaciju da krade zalihe kako bi zadovoljili svoje interese, pripremajući knjige u tom procesu.

Nakon što je tiho slušao izveštaj, Kim je pogledao svoju publiku i ispričao da su Džo Jong Von i najviši vojni zvaničnik Ri Pjong Čol dali suprotne odgovore na pitanje posle Osmog partijskog kongresa da li bi severnokorejska vojska mogla brzo da nokautira Južnu Koreju ako stranka naredi to.

Ri je rekao da bi vojska mogla da se gura do reke Nakdong u Južnoj Koreji i ujedini poluostrvo „odmah“ po Kimovom naređenju. Džo je, s druge strane, rekao da severnokorejska vojska nije u stanju da se bori zbog nestašice snabdevanja pozadi i velike neuhranjenosti njenih vojnika.

Kim se prisetio kako se njegova sestra, koja je u to vreme sedela pored njega, složila sa Joinom procenom i rekla da će, ako stranka odobri, ona tajno pregledati pozadinske jedinice vojske i podneti iskrene, iskrene izveštaje o onome što je videla. Kim je rekla da su obratili više pažnje na ono što su Džo i njegova sestra rekli, takozvani „junski incident“ se ne bi dogodio.

„Junski incident“ se verovatno odnosi na neizvršenje specijalnog naređenja koje je izdao Kim tokom Trećeg plenarnog sastanka Osmog centralnog komiteta, koji je održan u junu.

Na osnovu informacija koje je dobio Daili NK, Kimova posebna naredba je pozvala na „normalizaciju“ javnih namirnica. Međutim, kada su vlasti pokušale da reše trenutne probleme puštanjem vojnih prodavnica hrane, saznale su da su pozadinska vojna skladišta prazna. Ovo je imalo ozbiljne posledice, uključujući i kažnjavanje niza nadležnih zvaničnika.

Tokom razgovora, Kim je rekao da ju je izbor njegove sestre u Komisiju za državne poslove na petom sastanku 14. Vrhovne narodne skupštine u septembru ovlastio da preuzme dužnosti komandanta pozadinskog područja vrhovne komande Severne Koreje „iz priznanja da je fizičko stanje vojske a pripreme za snabdevanje bile su ozbiljni problemi.” Rekao je da će se sveobuhvatni izveštaji inspekcija njegove sestre odraziti na nacionalnu politiku u vezi sa naporima vojske u pozadini.

S obzirom na to da je razgovor upućen vojsci u obliku hitnog naloga, vojno osoblje navodno kaže da moraju biti oprezniji nego inače tokom zimske obuke jer Kim Io Jong ili njeni oficiri za navođenje mogu da se pojave „bilo kada i bilo gde“. Izvor je rekao da su tenzije u vojsci visoke jer bi osoblje moglo biti lišeno svojih pozicija ako inspektori otkriju da njihove jedinice nisu u stanju da se bore.

Kurir.rs/DailyNK

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track