Najnovije vesti

ZATVARATE GRANICU? A ŠTA AKO JA ZAVRNEM GAS? Lukašenko opet preti da će ostaviti EU da se smrzava
Foto: AP

napeto na istočnoj granici

ZATVARATE GRANICU? A ŠTA AKO JA ZAVRNEM GAS? Lukašenko opet preti da će ostaviti EU da se smrzava

Planeta
12:48h

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko danas je ponovio svoju pretnju da će prekinuti dotok ruskog gasa u EU ako Poljska zatvori svoju granicu sa Belorusijom.

"Poljska ima plan da zatvori granicu sa Belorusijom. Pa dobro, zatvorite. Mi ionako ne idemo često u Evropsku uniju", rekao je Lukašenko. "A šta ako ja zatvorim granicu? Šta će biti sa protokom iz Rusije i Kine koji najvećim delom ide preko nas?", poručio je Lukašenko.

Lukašenko je sličnu pretnju izneo i prošlog meseca što je nagnalo ruskog lidera Vladimira Putina da bi prekid dotoka ruskog gasa koji u Evropu stiže preko Belorusije bilo "kršenje našeg tranzitnog ugovora".

Lukašenko je danas odlučio da iznoriše lepo upakovano upozorenje Moskve. "Dok se Poljska i drugi udružuju protiv Belorusije, da li zaiste mislite da ću poštovati tamo neke ugovore? Ma dajte, trebalo bi da znate bolje", rekao je Lukašenko u intervjuu za ruske medije.

Lukašenko je, navode zapadni mediji, ohrabrivao migrante da sa Bliskog istoka doputuju u Minsk i odatle prešu u EU preko granice sa Poljskom, Litvanijom i Letonijom.

Sve tri zemlje su pojačale bezbednost na granici i zapretile su da će prekinuti normalan tranzit preko granice ako se Belorusija ne opameti. Sve to je dovelo do ozbiljne krize na istočnoj granici EU.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track