DŽABA AMERIMA VRHUNSKO RATNO VAZDUHOPLOVSTVO: Na jednu stvar su zaboravili, i ona može biti presudna u budućem sukobu VIDEO
Foto: profimedia-0162314547

analiza

DŽABA AMERIMA VRHUNSKO RATNO VAZDUHOPLOVSTVO: Na jednu stvar su zaboravili, i ona može biti presudna u budućem sukobu VIDEO

Planeta -

Američko ratno vazduhoplovstvo već ima neke od najboljih lovaca i bombardera ikada napravljenih i ima još visoko sofisticiranije projekte u pripremi.

Ali sadašnja flota i te buduće platforme mogu se suočiti sa neočekivanom preprekom u sledećem ratu: sopstvenim oružjem.

Vazduhoplovstvo je uložilo velika sredstva u sofisticirane avione, ali je njihov arsenal raketa vazduh-vazduh zaostao u mnogim aspektima. Glavna briga je da će ograničeni domet zastarelog naoružanja učiniti te avione lakim metama za protivnike sa naprednom protivvazdušnom odbranom i raketama većeg dometa.

„Potrebno nam je oružje pete generacije za naše vazduhoplovstvo pete generacije“, rekao je general Mark Keli, šef vazdušne borbene komande, na događaju Mičel instituta za vazduhoplovne studije u oktobru.

„Uložili smo mnogo vremena, energije i nacionalnih resursa da izgradimo slabo uočljive snage“, rekao je Keli. „Nećemo dobiti dobar povraćaj na tu investiciju platformi koje se slabo uočavaju ako, zbog ograničenja naoružanja, moramo da ih gurnemo u domete gde su svi vidljivi.

Najveća pretnja dolazi od raketa vazduh-vazduh kineskog i ruskog vazduhoplovstva, koje su modernizovali svoje arsenale imajući na umu pretnju od američkog vazduhoplovstva.

Kineski AAM arsenal je posebno impresivan, s obzirom na njegovo skromno poreklo.

Prvi kineski prijektil vazduh-vazduh (AAM), PL-1, bio je kopija sovjetskog K-5 i bio je veoma neodoljiv. Kineski PL-2 bio je licencirana verzija sovjetskog K-13. K-13 je napravljen obrnutim inženjeringom iz AIM-9 Sajdvajnderom koji je pogodio kineski lovac tokom borbe sa tajvanskim borbenim avionima 1958. godine, ali nije eksplodirao.

Kasnije kineske rakete vazduh-vazduh su takođe bile kopije ili licencirane verzije stranih raketa, ali kineski AAM arsenal danas sadrži modele domaće proizvodnje sa naprednim mogućnostima.

PL-10, najnapredniji kineski AAM kratkog dometa, ima domet od oko 12 milja i ima mogućnost "van-boresighta", što omogućava pilotu da zaključa cilj jednostavnim gledanjem u njega umesto da leti direktno iza njega.

PL-12, kineski AAM srednjeg dometa, ima domet između 43 milje i 62 milje i ima motor sa dvostrukim potiskom koji može da premaši 4 maha. Raketa ima sposobnost pucanja i zaboravljanja i aktivno radarsko navođenje i može izdržati 38Gs.

PL-15 dalekometni AAM je najimpresivniji u kineskom arsenalu. Sa dometom između 93 milje i 124 milje, PL-15 verovatno nadmašuje svog najbližeg američkog konkurenta AIM-120D.

PL-15 ima aktivni elektronski skenirani radar i veruje se da ima kompozitni sistem navođenja koji mu omogućava da vrši korekcije kursa sa informacijama iz aviona za rano upozoravanje i kontrolu kao što je KJ-2000. Najvažnije je da projektil može da koriguje kurs, a da pilot ne uključi svoj radar i oda svoj položaj.

Kina takođe trenutno razvija PL-KSKS, koji može imati domet između 186 milja i 248 milja.

Rusija takođe modernizuje svoj arsenal, oporavljajući se od zatišja u razvoju AAM nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Većina ruskih borbenih aviona koristi varijante AAM kratkog dometa R-73 ili AAM srednjeg dometa R-27. Varijante R-73 imaju domet od oko 28 milja do 24 milje, dok varijante R-27 imaju domet od 15 milja do oko 60 milja.

2010. godine, nakon godina odlaganja, rusko vazduhoplovstvo je predstavilo R-77-1, koji ima aktivno radarsko navođenje i domet od oko 68 milja.

Rusija takođe razvija novije modele sa većim dometom. K-77M je, na primer, unapređena verzija R-77-1 koja je navodno dizajnirana za upotrebu na Stelt lovcu Su-57.

Veruje se da K-77M ima domet od preko 100 milja i da će biti interno uskladišten na Su-57, omogućavajući mlaznjaku da zadrži svoj stelt profil.

Rusi takođe razvijaju R37M, modernizovanu varijantu rakete R-37 izvan vizuelnog dometa koja će poboljšati svoj domet od 124 milje. R-37 je nekada mogao da se koristi samo sa presretačima MiG-31, ali Rusija je razvila načine da ga koristi sa Su-35 i Su-57.

Svesne opasnosti od zaostajanja, SAD rade na nekoliko novih projektila kako bi zadržale svoju dominaciju vazduh-vazduh.

Američko vazduhoplovstvo posebno želi rakete većeg dometa od svog AAM-a najvećeg dometa, AIM-120D. Tačan domet AIM-120D je klasifikovan, ali se procenjuje na oko 100 milja.

Boeing-ova nedavno predstavljena raketa vazduh-vazduh velikog dometa imaće dvostepenu konfiguraciju raketnog motora, dajući joj veću brzinu i veći domet od AIM-120D.

LkidMartin-ova združena napredna taktička raketa AIM-260 je oružje vazduh-vazduh najvišeg prioriteta vazduhoplovnih snaga i razvijeno je u strogoj tajnosti. Možda ima dvostruko veći domet od AIM-120D i očekuje se da će ga nositi F-22, F-35, F-15EKS i mornarički F/A-18.

Oko 30 misija pune skale letelo je kao podrška programu AIM-260, a Vazduhoplovstvo je saopštilo da se nada da će ga imati u službi 2022.

VazduhoProšle godine, Boing je predstavio plan za verziju dugog dometa zajedničke municije za direktni napad. Nazvan Povered JDAM, ima komplet krila i pogonski modul koji će proširiti svoj domet do 20 puta - iako će smanjiti nosivost na 500 funti sa JDAM-ovih 2.000 funti.

Vazduhoplovstvo takođe testira novi GBU-53/B StormBreaker, pametnu municiju od 200 funti koja koristi radar milimetarskih talasa, infracrveno snimanje i poluaktivne lasere za postizanje ciljeva udaljenih čak 45 milja.

Za razvoj nekih od tih projekata biće potrebne godine, ali napori odražavaju fokus Vazduhoplovstva na saradnju sa privatnom industrijom na razvoju novog oružja za nove pretnje.

„Ako ne uspostavimo ispravan odnos sa industrijom, završićemo sa lovcima pete generacije koji pucaju iz oružja četvrte generacije protiv pretnje šeste generacije“, rekao je u septembru načelnik štaba vazduhoplovnih snaga general Čarls Braun mlađi.

Kurir.rs/Insider

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track