NEMAČKA UVODI STROŽE ANTIKOVID MERE: Najavljena obavezna vakcinacija, a postoje i druga ograničenja
Foto: Flo Rols / Zuma Press / Profimedia

pandemija

NEMAČKA UVODI STROŽE ANTIKOVID MERE: Najavljena obavezna vakcinacija, a postoje i druga ograničenja

Planeta -

Nemačka bi uskoro mogla da uvede strože mere borbe protiv koronavirusa, a u toku su pregovori o obaveznoj vakcinaciji protiv kovida.

Odlazeća kancelarka Angela Merkel i njen naslednik Olaf Šolc danas bi trebalo da se sastanku sa regionalnim čelnicima, a očekuje se uvođenje dodatnih mera za nevakcinisane i ograničavanje okupljanja.

Među merama koje se spominju je širenje primene pravila 2G (pristup za vakcinisane i one koji su preležali kovid-19) i na prodavnice, kao i ograničavanje održavanja velikih okupljanja. Moguće je i zatvaranje kafića, restorana i noćnih klubova, prenosi Index.hr.

Osim toga, uz postojeću obavezu vakcinacije za određene ustanove, uskoro bi mogla da bude uvedena i opšta obaveza cepljenja. Ako dogovor o tome bude postignut, biće potrebno odobrenje Parlamenta.

Budući nemački kancelar Šolc (SPD) najavio je da bi već do kraja godine mogla da bude pokrenuta procedura za donošenje zakona o uvođenju opšte obaveze vakcinisanja.

Šolc je rekao da će prilikom glasanja poslanici glasati po savesti a ne stranačkom diktatu. Takav način izjašnjavanja u Bundestagu primenjuje se kod etički osetljivih pitanja.

Nemačka je juče registrovala 446 preminulih od posledica korone, najviše u poslednjih devet meseci. U poslednja 24 časa, zabeleženo je 73.209 novih slučajeva.

Pokrajine u kojima su na vlasti stranke Unije (CDU i CSU) i Zeleni zatražile su od savezne vlade "brzo pokretanje" priprema za uvođenje obavezne vakcinacije za sve.

Kako se može zaključiti iz predloga SPD-a, koji uskoro preuzima vlast na saveznom nivou, ta obaveza bi mogla da stupi na snagu u februaru.

U međuvreme nu Savezni ustavni sud presudio je da su mere za suzbijanje korone, kojima je znatno ograničen javni i privatni život građana, bile u skladu sa Ustavom.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track