DRAMATIČNA PORUKA IZ KREMLJA: Evropi preti scenario iz noćne more, sukob je vrlo verovatan
Foto: AFP / AFP / Profimedia

napeto na granici

DRAMATIČNA PORUKA IZ KREMLJA: Evropi preti scenario iz noćne more, sukob je vrlo verovatan

Planeta -

Rusija je sve zabrinutija zbog rizika oružanog sukoba na jugoistoku Ukrajine.

Kremlj je danas saopštio da proklamovani cilj Ukrajine - vraćanje Krima pod svoju kontrolu - predstavlja "direktnu pretnju" Rusiji, prenosi Frans pres i podseća da je Rusija to poluostrvo anektirala 2014. godine.

Odnosi dve zemlje su došli do tačke usijanja, a rizik od oružanog sukoba na jugoistoku Ukrajine je izuzetno visok, što brine i Moskvu, navodi agencija.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je u razgovoru sa novinarima "visoku napetost na istoku Ukrajine".

"Izuzetno smo zabrinuti. Na to gledamo kao na direktnu pretnju usmerenu prema Rusiji", rekao je Peskov, a prenosi RT.

Peskov je aludirao na izjave ukrajinskog predsednika Volodomira Zelenskog koji je u parlamentu rekao da "oslobođenje Krima treba da ostane cilj i filozofija Ukrajine". Frans pres objašnjava da je Zelenski govorio o diplomatskim naporima, a ne o vojnoj intervenciji.

Za Kremlj "tako formulisana izjava naravno da znači da je Kijev spreman da upotrebi sva sredstva, uključujući i silu, kako bi posegnuo za ruskom teritorijom", navodi AFP.

Osudivši "agresivnu retoriku" ukrajinskih vlasti, Peskov nije isključio vojnu operaciju Kijeva na istoku zemlje.

"Verovatnost ukrajinske vojne akcije na separatističkom istočnom delu zemlje i dalje je velika", rekao je Peskov dodavši da su na liniji razgraničenja provokacije sve učestalije i da to Rusiju "zabrinjava".

Takođe je optužio Kijev da ne poštuje sporazume iz Minska potpisane 2015. godine.

Moskva odlučno odbacuje optužbe da je ratno nastrojena i zauzvrat optužuje Ukrajinu da predstavlja "pretnju" Rusiji, a da NATO želi da se proširi sve do njenih granica.

Lavrov: Evropi preti scenario iz noćne more

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upozorio je, pak, da bi Evropa mogla da se vratiti onome što je nazvao scenario "noćne more vojnog sukoba".

Na evropskoj bezbednosnoj konferenciji u Švedskoj Lavrov je naglasio da Moskva želi da poboljša "stratešku stabilnost" na kontinentu koja "brzo erodira".

"NATO odbija da razmotri naše predloge o deeskalaciji napetosti i sprečavanju opasnih incidenata", rekao je Lavrov i optužio NATO da odbija svaku konstruktivnu raspravu.

"Upravo naprotiv, vojna infrastruktura Saveza približava se ruskim granicama... Scenario noćne more vojnog sukoba se vraća", rekao je on.

Putin upozorava

U sredu se oglasio i ruski predsednik Vladimir Putin koji je pozvao NATO da prekine širenje na istok i razmeštanje oružja alijanse u blizini ruskih granica.

"U dijalogu sa SAD i njihovim saveznicima insistiraćemo na izradi konkretnih sporazuma koji bi isključili bilo kakvo dalje kretanje NATO-a na istok i razmeštanje sistema naoružanja koji nam prete iz neposredne blizine ruske teritorije", rekao je Putin.

Putin je takođe oštro upozorio NATO da ne raspoređuje vojnike i oružje u Ukrajinu, rekavši da je to "crvena linija" za Moskvu i da će izazvati "snažan odgovor".

SAD poručile Rusiji da se povuče iz Ukrajine

Sjedinjene Države u sredu su pozvale Rusiju da povuče svoje vojnike sa ukrajinske granice, upozorivši da bi ruska invazija mogla izazove sankcije koje će Moskvu pogoditi teže od svih dosad nametnutih.

"Ne znamo da li je predsednik Putin doneo odluku o invaziji. Ali znamo da je spreman kako bi, odluči li tako, naum mogao da ostvari u kratkom roku", rekao je državni sekretar Entoni Blinken i upozorio da će, ako se Rusija odluči na konfrontaciju sa Ukrajinom, SAD odlučno odgovoriti "a odgovor će uključivati i niz snažnih ekonomskih mera od čije smo se primene ranije suzdržavali."

Špijuni i gomilanje vojske

SAD i Ukrajina optužuju Rusiju da gomila vojsku u blizini ukrajinske granice. Ukrajina tvrdi da je Rusija tamo sakupila više od 90.000 vojnika.

Moskva poriče da priprema napad na Ukrajinu i optužuje Kijev za vlastito vojno jačanje. Portparolka ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova juče je rekla da Kijev "značajno pojačava razmeštanje vojnih snaga" i da su polovinu svojih vojnika poslali na granicu.

Kako tenzije rastu, Rusija je u četvrtak saopštila da je uhvatila trojicu osumnjičenih agenata ukrajinske bezbednosne službe.

Jedan od njih optužen je za planiranje terorističkog napada, dok su druga dvojica pokušavala da prikupe obaveštajne podatke, saopštila je Federalna bezbednosna služba.

Kurir.rs

Bonus video:

01:57

PUTIN PROMENIO PETORICU AMERIČKIH KOLEGA: Evo sa kim se najbolje slagao i najčešće viđao

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja