SPREMNI ZA ESKALACIJU: Ukrajina procenila koliko će Rusiji biti potrebno da ih napadne, invazija se očekuje VRLO BRZO
Foto: Profimedia / STR / AFP

napetosti

SPREMNI ZA ESKALACIJU: Ukrajina procenila koliko će Rusiji biti potrebno da ih napadne, invazija se očekuje VRLO BRZO

Planeta -

Rusija bi krajem januara mogla da izvede vojnu intervenciju velikih razmera u ukrajinskom regionu Donbasa, u kojoj bi moglo da bude uključeno oko 94.300 vojnika, izjavio je u petak ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov.

Govoreći pred parlamentom u Kijevu, Reznikov je rekao da je njegova procena vremena kada bi ruske snage mogle da "postignu spremnost za eskalaciju“ kraj januara sledeće godine i nazvao je vojnu intervenciju "verovatnim scenarijem".

Komentari ministra odbrane dolaze usred sve većeg straha od navodnog gomilanja trupa na granici Rusije i Ukrajine. Navodi o mogućem oružanom sukobu izneli su brojni zapadni mediji, uključujući američki CBS, koji je izvestio da je verovatnoća vojnog upada sve veća "kako vreme postaje hladnije“.

"Sada postoji 41 bataljonsko-taktička grupa oko Ukrajine i na privremeno okupiranom Krimu“, rekao je Reznikov u parlamentu. "Ukupan broj vojnika koji se može koristiti za eskalaciju na teritoriji Rusije, kao i na privremeno okupiranim teritorijama, trenutno se procenjuje na 94.300".

Kremlj uporno negira da planira invaziju na Ukrajinu. Međutim, u četvrtak je portparol ruskog predsednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov opisao "verovatnoću neprijateljstava“ kao "i dalje visoku“.

"Ovo nas posebno brine“, rekao je on.

Istog dana, pomoćnik američkog državnog sekretara za politička pitanja Viktorija Nuland upozorila je da Moskvu da joj sleduju sankcije bez presedana ako upotrebi svoju vojsku protiv Ukrajine.

"Odlučni smo u slanju poruke Moskvi da će se, ako ponovo krene ka unutrašnjoj destabilizaciji Ukrajine ili upotrebi ove snage da uđe u zemlju, suočiti sa ekonomskim merama visokog uticaja, kakve do sada nismo koristili, iz celog [NATO]“, rekla je ona.

Kurir.rs/Raša tudej

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track