U PAKISTANU RULJA OPET PRESUDILA ZBOG BOGOHULJENJA: Menadžer fabrike iz Šri Lanke pretučen pa spaljen! VIDEO
Foto: Screenshot YT/Most Awaited Orator

tUGA

U PAKISTANU RULJA OPET PRESUDILA ZBOG BOGOHULJENJA: Menadžer fabrike iz Šri Lanke pretučen pa spaljen! VIDEO

Planeta -

Rulja je u petak (3. decembra) pretukla na smrt i zapalila menadžera fabrike IZ Šri Lanke u Pakistanu, potvrdila je policija, u incidentu koji su lokalni mediji objavili da je povezan sa navodnim bogohuljenjem.

Malo je problema u Pakistanu tako što ih podstiče kao bogohuljenje, a čak i najmanji nagoveštaj uvrede islama može podstaći proteste i podstaći linč.

Premijer Imran Kan rekao je da će lično nadgledati istragu o "strašnom napadu osvetnika" koji je takođe nazvao "danom srama za Pakistan".

„Neka ne bude greške, svi odgovorni će biti kažnjeni potpunom strogošću zakona“, napisao je on na Tviteru.

Incident se u petak dogodio u Sialkotu, oko 200 km jugoistočno od glavnog grada Islamabada.

Nekoliko jezivih video snimaka objavljenih na društvenim mrežama prikazuje gomila koja tuče ležeću žrtvu uz skandiranje slogana protiv bogohuljenja.

Drugi snimci pokazuju njegovo telo zapaljeno, kao i prevrnutu olupinu, kako se navodi, njegovog automobila.

Mnogi u rulji nisu pokušali da sakriju svoj identitet, a neki su napravili selfije ispred zapaljenog leša.

Portparol vlade Pendžaba Hasan Havar rekao je novinarima u Lahoru da je policija već uhapsila 50 ljudi.

„Snimci CCTV-a se pažljivo razmatraju jer nam je naloženo da završimo istragu u roku od 48 sati“, rekao je on.

Slogani koji se skandiraju u video snimcima na društvenim mrežama bili su isti koje koriste pristalice Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP) - stranke protiv bogohuljenja.

TLP je u prošlosti paralizovao zemlju protestima, uključujući kampanju protiv Francuske nakon što je pariski satirični časopis Šarli ebdo prošle godine ponovo objavio karikature koje prikazuju proroka Muhameda.

Tek prošlog meseca ukinuta je zabrana, a njen vođa je pušten iz pritvora nakon još jednog perioda građanskih nemira u kojima je ubijeno sedam policajaca.

Za samo pet godina, partija je videla da njen domet eksplodira u Pakistanu, otvarajući novo poglavlje u smrtonosnoj konfrontaciji zemlje sa ekstremizmom.

U nedelju je hiljade ljudi zapalilo policijsku stanicu u severozapadnoj provinciji Hajber Pahtunhva nakon što su zahtevali od policajaca da predaju čoveka optuženog za spaljivanje Kurana.

U aprilu 2017. gnevna mafija linčovala je studenta Mašala Kana kada je optužen za objavljivanje bogohulnog sadržaja na internetu.

Hrišćanski par je linčovan, a zatim spaljen u peći u Pendžabu 2014. nakon što je lažno optužen za skrnavljenje Kurana.

Visoki pakistanski zvaničnik rekao je za AFP da je Islamabad bio u kontaktu sa diplomatama Šri Lanke u vezi sa incidentom „i da ih je uverio da će svi oni koji su umešani u gnusni zločin biti izvedeni pred lice pravde“.

Grupe za ljudska prava kažu da se optužbe za bogohuljenje često mogu iskoristiti za rešavanje lične osvete, pri čemu su manjine uglavnom meta.

„Današnji događaj naglašava hitnost sa kojom okruženje koje omogućava zlostavljanje i dovodi živote u opasnost mora biti ispravljeno“, naveo je Amnesti internešenel za Južnu Aziju u tvitu pod haštagom „Sialkot“, koji je bio popularan u Pakistanu.

Kurir.rs/Strait Times

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track