PAKAO U RAJU Meksičke vlasti zbog talasa nasilja u Kankun poslale 1.500 pripadnika Nacionalne garde!
Foto: EPA

KRVAVI OBRAČUNI NARKO-KARTELA

PAKAO U RAJU Meksičke vlasti zbog talasa nasilja u Kankun poslale 1.500 pripadnika Nacionalne garde!

Planeta -

Narko-karteli se bore za prevlast u čuvenom letovalištu, dvoje turista ubijeno kada su se našli usred obračuna u jednom restoranu

Pogled iz vazduha Tirkizno more i beli pesak
Pogled iz vazduha Tirkizno more i beli pesakfoto: EPA

Meksičke vlasti su poslale bataljon od 1.500 pripadnika Nacionalne garde u čuveno letovalište Kankun kao odgovor na najnoviji talas nasilja u kom je poginulo dvoje turista! Dobro naoružani gardisti su počeli patrole na plažama prepoznatljivim po sitnom belom pesku na kojem se izležavaju razgolićene lepotice iz celog sveta.

Više nema mira

Kako prenosi Dejli mejl, dvoje turista, među kojima je i jedna američka državljanka iz Kalifornije, nastradalo je kada se našlo u unakrsnoj vatri pri obračunu pripadnika dva narko-kartela koji se bore za prevlast u trgovini drogom u luksuznom letovalištu. Meksičke vlasti s predsednikom Andresom Manuelom Lopezom Obradorom na čelu osnovale su Nacionalnu gardu 14. novembra, deset dana nakon što je grupa od 15 plaćenih ubica ispred jednog luksuznog hotela likvidirala dvojicu pripadnika suparničkog kartela. Dok su turisti panično bežali da sačuvaju glavu od kiše metaka, ubice su pobegle brzim čamcima. To je bio znak da u Kankunu, omiljenom letovalištvu bogataša, više nema mira.

Borba protiv kartela Pripadnici građanskih straža u Meksiku
Borba protiv kartela Pripadnici građanskih straža u Meksikufoto: EPA

Za devet meseci - Ubijeno čak 21.495 osoba

Prema zvaničnim podacima, u Meksiku je od početka ove godine do septembra (devet meseci) u nasilju povezanom s kriminalnim organizacijama i narko-kartelima ubijeno čak 21.495 osoba. Kankun, grad odmaralište na poluostrvu Jukatan, godišnje poseti oko 20 miliona turista iz celog sveta. Država Kvintana Ro, gde se Kankun nalazi, važila je za jednu od bezbednijih. Tokom devet meseci prošle godine u ovoj državi su bila 463 ubistva.

- Potez vlasti je stigao prekasno i poslali su premalo vojnika - kaže Robert Almonte, ekspert za međunarodni kriminal. U obračunu pripadnika narko-kartela 20. oktobra poginuli su Andžali Rjoj (25), Indijac,koji živi u Kaliforniji, i nemačka državljanka Henifer Hencold (35). Ranjeno je još dvoje državljana Nemačke i jedan Holandije. U junu je američka turistkinja iz Kentakija ranjena na plaži kada su dvojica ubica na džet-skiju došla s mora i ubila dvojicu radnika u jednoj prodavnici suvenira.

Turisti su žrtve

- Već dugo vremena turisti su žrtve u Kankunu i odluka predsednika Obradora da oformi specijalnu jedinicu posebno zaduženu za turističke odmarališta je zakasnela - dodaje Almonte, koji je bio zamenik šefa policije u El Pasu. Mara Lazama, gradonačelnica Benito Huareza, jednog od 16 naselja koja čine Meksiko Siti (21,8 miliona stanovnika), kaže da je dolazak Nacionalne garde u Kankun korak u pravom smeru: - Ovo je veliki dan, istorijski. Pomoći će da se spreči kriminal i poveća bezbednost - rekla je ona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track