OŠTAR ODGOVOR Bajden: Neću prihvatiti Putinove crvene linije u vezi sa Ukrajinom!
Foto: EPA

NAPETOST RASTE

OŠTAR ODGOVOR Bajden: Neću prihvatiti Putinove crvene linije u vezi sa Ukrajinom!

Planeta -

Predsednik Sjedinjenih Država uzvratio ruskom kolegi, koji je poručio da Rusija neće dozvoliti širenje NATO na istok

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da razvija opsežne inicijative da oteža ruskom predsedniku Vladimiru Putinu invaziju na Ukrajinu i da neće prihvatiti njegove crvene linije u vezi sa Ukrajinom, dok raste zabrinutost da bi napeta situacija na istoku Evrope mogla da preraste u rat. Narednih dana se očekuje video-konferencija lidera SAD i Rusije, što bi moglo da dovede do spuštanja tenzija.

Napeta situacija

Međutim, situacija na terenu je napeta. Više od 94.000 ruskih vojnika nalazi se nedaleko od granice sa Ukrajinom i u zapadnim vojnim krugovima raste zabrinutost da bi zvanična Moskva mogla da izvrši invaziju na Ukrajinu, baš kao što je 2014. izvršena aneksija Krima.

Svaki dan se testira... Džozef Bajden, predsednik SAD
Svaki dan se testira... Džozef Bajden, predsednik SADfoto: EPA

Kašljao i promukao - Prehlada od unuka

Posle govora tokom koga se zakašljao nekoliko puta, novinari su pitali Bajdena da li se oseća dobro. - Dobro sam. Svaki dan radim test, kovid test. Ono što imam je jednoipogodišnji unuk koji je prehlađen i voli da ljubi dedu. Reč je samo o prehladi - rekao je Bajden. Američki predsednik je primio tri doze vakcine protiv koronavirusa, ali ima 79 godina, nekoliko puta je operisan i spada u rizičnu kategoriju.

Na drugoj strani Rusija optužuje Ukrajinu i SAD za destabilizirajuće ponašanje i tvrdi da Kijev planira ofanzivu u istočnoj Ukrajini. - Sastavljam ono što verujem da će biti najopsežniji i najznačajniji set inicijativa da vrlo, vrlo oteža gospodinu Putinu da učini ono što se ljudi boje da će učiniti. Ne prihvatam ničije crvene linije. Svesni smo ruskog delovanja dugo vremena i moje očekivanje je da ćemo imati dugačku raspravu s Putinom - poručio je Bajden.

Vežba Ruski vojnici na poligonu
Vežba Ruski vojnici na poligonufoto: Printscreen

Vašington post tvrdi - Invazija sa 175.000 vojnika

Rusija priprema ofanzivu na Ukrajinu, koja bi uključila do 175.000 vojnika, i to već sledeće godine, preneo je Vašington post. Moskva se sprema da pokrene ofanzivu sa "sto bataljona sačinjenih od taktičkih grupa sa procenjenom snagom od 175.000 ljudi", a u ofanzivu bi bili uključeni i tenkovi, artiljerija i druga oprema, izjavio je za list neimenovani visoki američki obaveštajni zvaničnik. Pentagon je odbio da komentariše tu informaciju, ali je izrazio veliku zabrinutost zbog "planova agresije Rusije protiv Ukrajine".

On nije izneo više detalja o inicijativama koje planira. Džen Saki, portparolka Bele kuće, navela je da se razmatra "bezbednosna pomoć za Ukrajinu". Podsećamo, Putin je u četvrtak oštro upozorio NATO da ne raspoređuje vojnike i oružje u Ukrajinu, rekavši da je to crvena linija za Moskvu i da će izazvati "snažan odgovor".

Oštra na jeziku... Marija Zaharova
Oštra na jeziku... Marija Zaharovafoto: MSP Rusije

Marija Zaharova - SAD krše međunarodno pravo

Sjedinjene Američke Države treba da počnu od sebe ako su odlučile da traže zemlje koje krše međunarodno pravo. To je izjavila portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. - Sirija, Libija, Irak, Jugoslavija - otvorena oružana agresija NATO sa SAD na čelu. U Ukrajini imamo rukovodstvo antiustavnih prevrata koje su realizovali SAD zajedno sa NATO i EU - navela je ona, reagujući na izjavu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da je jedina "agresija koja se mogla videti prethodnih godina dolazila od Rusije".

Rapoređivanje raketa

- NATO bi mogao da iskoristi ukrajinsku teritoriju za raspoređivanje raketa sposobnih da dobace do komandnih centara ruske vojske za svega pet minuta. Pojava takvih pretnji za nas predstavlja crvenu liniju - rekao je Putin. On je istakao da je Moskva bila primorana da se suprotstavi rastućim pretnjama razvijanjem novog hipersoničnog oružja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja