POGLED SA VISINE Bajden sprema izviđačke dronove za ŠPIJUNIRANJE Kine! U-2 odlazi u prošlost?!
Foto: Profimedia, Youtube

strogo poverljivo

POGLED SA VISINE Bajden sprema izviđačke dronove za ŠPIJUNIRANJE Kine! U-2 odlazi u prošlost?!

Planeta -

Administracija aktuelnog predsednika Džona Bajdena navodno je otkrila da postoje dve nove strateške bespilotne letelice, za koje se tvrdi da će biti korištene za špijunske letove iznad teritorije Kine.

Ovu priču navodno je otkrio Frenk Kendal jedan od sekrtara u komadni američkog vazduhoplovstva.

Detalji o novim drnovima, koji bi sa velikih visina špijunirali Kinu su navodno "strogo poverljivo". Interesantno je da će njihovo finansiranje biti uključeno u godišnji budžetski zahtev koji će Bajdenova administracija podenti Kongresu početkom 2022.

Ovu priča lanisrao je briselski Politiko i u svom tekstu navodi odlučnost Bajdenove administracije da ulaže u takve sisteme u borbi protiv Kine, koju visoki zvaničnici SAD više puta javno nazivaju „pretnjom tempa“ sa kojom se suočavaju Sjedinjene Države.

Kendal je objasnio da su nove bespilotne letelice konstruisane da deluju zajedno sa borbenim avionima 5. generacije F-22 i F-35, kao i sa novim tipom strateškog bombardera B-21. Program bi trebao da zaživi 2023.

Špijuniranje Kine iz vazduha nije nikakva novost. Amerikanci su našli mogućnost da izviđaju u dubinu kineske teritorije sa letovima koji su izvođeni sa ostrva Tajvan.

Bilo je trenutkaka kad su Kinezi sa Tajvana, opasno nervirali Kineze sa kopna šaljući u špijunske misije pilote na avionu U-2, zbog čega je PVO narodne republike Kine iz Sovjetskog Saveza dobila najsavremenije raketne sisteme SA- 2 sa kojima su uspeli da doskoče Tajvancima i njihovim letelicama, kao i da oborbe primerke javno izlože. Bilo kako bilo eskadrila "Crne Mačke", ostala je upisana kao detalj hladnoratovskog nadmetanja.

Eskadrila je u periodu od 1961-1974 formalno nosila naziv 35. eskadrila za istraživanje. Njen prvi komandant po formiranju bio je pukovnik Lu Ksiliang rođen u Šangaju 1923. godine. On je obuku za U 2 završio u SAD. Nakon odlaska u penziju emigrirao je u SAD 1986. godine gde je postao vatreni aktivista za prava zarobljenih pripadnika tajvanskog ratnog vazduhoplovstva koji su bili zatvoreni u Kini. Umro je 15. decembra 2008. u Sjedinjenim Državama. Osim njega još šest bivših pripadnika eskadrile nastanilo se u SAD: Zuhang Renliang, Vang Taiou, Le Čangdi, Hua Ksijun i zamenik komandanta esakdrile Jang Shiju.

U 14 godina postojanja ove eskadrile 5 aviona U 2 oboreno je od strane kineske PVO raketama SA-2. U špijunskim operacijama tri pilota su poginula, a dva zarobljena. Jedan od pilota ove eskadrile nastradao je dok je obavljao misiju van Kine. Osim gubitaka na borbenim zadacima sedam U-2 je izgubljeno tokom obuke kada je nastradalo šest pilota, a samo jedan pilot je preživeo.

U svom sastavu eskadrila Crne mačke imala je samo dva aviona U-2 u operativnoj upotrebi, a zanimljivo je da je kroz jedinicu u 14 godina svog postojanja kroz nju prošlo ukupno 19 aviona U-2. Eskadrila je Amerikancima dostavljala podatke o nagomilavanju vojnih snaga na kinesko-sovjetskoj granici 1968 godine.

Ubrzo posle prve zvanične posete predsednika SAD Ričarda Niksona Kini 1971. i kasnijeg otopljavanja američko-kineskih odnosa doneta je odluka da eskadrila Crne Mačke bude raspuštena u proleće 1974. godine. 26 pripadnika Tajvanskog ratnog vazduhoplovstva je obuku na U -2 završilo u SAD i oni su leteli u ukupno 220 misija od čega su 102 obavljene iznad teritorije Narodne republike Kine.

Kurir.rs/A.Mlakar

Bonus video:

39:11

USIJANJE 12.11.2021. GRUBJEŠIĆ, VULETIĆ I KOJČIĆ: Uticaj Bajdenove Amerike na Srbiju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja