NAPETO NA UKRAJINSKOJ GRANICI Procurili novi satelitski snimci ruske vojske
Foto: EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

VARNICE

NAPETO NA UKRAJINSKOJ GRANICI Procurili novi satelitski snimci ruske vojske

Planeta -

Američki mediji nastavljaju da iznose dokaze ruskog gomilanja snaga uz granicu sa Ukrajinom i priprema za moguću invaziju.

Nakon što je Vašington post objavio dokument američkih obaveštajnih službi sa kartom navodnih planova za rusku invaziju Ukrajine i satelitskim snimcima ruskih pojačanja uz granicu, Foks njuz je u ponedeljak objavio nove, još detaljnije satelitske snimke gomilanja ruskih snaga uz granicu sa Ukrajinom.

Foks njuz je snimke dobio od američke satelitske kompanije Maksar Tehnolodžis, koja ih je prikupila u poslednjih mesec dana. Objavljeni snimci prikazuju nekoliko lokacija na zapadu Rusije, kao i jednu na Krimu, na kojima su raspoređene ruske taktičke borbene grupe koje sadrže vojnike i opremu, odnosno teško naoružanje i vojna vozila.

0646533162, ruska vojska, granica, Ukrajina
foto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

Ruski planovi predviđaju vojnu ofenzivu na Ukrajinu već početkom 2022.

Podsetimo, Vašington post je nekoliko dana ranije objavio neklasifikovani obaveštajni dokument pod naslovom "Potencijal za 175.000 ruskih snaga blizu Ukrajine: Dokazi planiranja i nedavnog kretanja artiljerije, opreme i ljudstva", za koji je dobio potvrdu i od američkih zvaničnika.

-Ruski planovi predviđaju vojnu ofanzivu na Ukrajinu već početkom 2022. godine sa razmerom snaga dvostruko većim od onoga što smo videli prošlog proleća tokom ruskih vanrednih (vojnih) vežbi u blizini ukrajinskih granica. Planovi uključuju opsežno kretanje 100 taktičkih grupa bataljona sa procenjenih 175.000 ljudi, zajedno sa oklopom, artiljerijom i opremom, otkrio je zvaničnik administracije za ove američke novine, govoreći pod uslovom da ostane anoniman kako bi mogao da izense osetljive informacije.

Neklasifikovani dokument američke obaveštajne službe koji su ove američke novine objavile, a koji uključuje satelitske fotografije, prikazuje ruske snage koje se okupljaju na četiri mesta.

Trenutno je raspoređeno 50 taktičkih grupa na bojnom polju, zajedno sa "novopristiglim" tenkovima i artiljerijom, navodi se u dokumentu.

Bajden i Putin danas će razgovarati o Ukrajini

Američki predsednik Džo Bajden i ruski predsednik Vladimir Putin kasnije danas imaće virtuelni sastanak na kojem će, jasno, glavna tema biti upravo smirivanje napetosti i odvraćanje moguće ruske invazije na Ukrajinu.

Američki zvaničnici otkrili su medijima da će Bajden Putinu otvoreno zapretiti dosad najstrožim ekonomskim sankcijama Rusiji ako izvrši invaziju na Ukrajinu.

Zanimljivo je da je portparolak Bele kuće Džen Psaki u ponedeljak odbila da garantuje da SAD neće poslati svoje trupe u Ukrajinu u slučaju da Rusi izvrše invaziju, što ju je na konferenciji za medije upitala novinarka Ej-Bi-Si-ja

Portparoli Pentagona i Bele kuće odbijaju da isključe slanje vojske u Ukrajinu

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track