PUTIN I BAJDEN RAZGOVARALI 2 SATA: Putem video linka o napetosti oko Ukrajine, pomeranju NATO na istok i bezbednosti!
Foto: Profimedia / Mikhail Metzel / AFP

bez vremenskog ograničenja

PUTIN I BAJDEN RAZGOVARALI 2 SATA: Putem video linka o napetosti oko Ukrajine, pomeranju NATO na istok i bezbednosti!

Planeta -

Predsednici Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, Vladimir Putin i Džozef Bajden, razgovarali su putem video linka, a teme razgovora su napetost oko Ukrajine, pomeranje NATO na istok i inicijativa ruskog predsednika o garancijama bezbednosti, prenosi Sputnjik.

Sastanak je završen nešto posle 17 časova, a trajao je oko dva sata.

Kako je saopštio portparol Kremlja Dmitrij Peskov uoči sastanka, razgovor Putina i Bajdena će trajati "koliko bude bilo potrebno" i nije vremenski ograničen.

Putin razgovara sa američkim kolegom iz svoje rezidencije u Sočiju. Razgovor se vodi putem zaštićene linije koja je predviđena za dijalog rukovodstva dve države.

Razgovor je počeo u 15.07 po srednje-evropskom vremenu, saopštila je Bela kuća, dok je ruska televizija prenela razmenu ljubaznih pozdrava na početku sastanka.

"Drago mi je da Vas ponovo vidim", rekao je Bajden i izrazio nadu da će naredni sastanak biti uživo.

"Pozdravljam Vas, gospodine predsedniče", rekao je Putin uz osmeh, sedeći za velikim stolom ispred ekrana na kojem se vidi Bajden.

Putin se nalazi u svojoj rezidenciji u Sočiju, dok se Bajden nalazi u jednom prostoriji Bele kuće nazvanoj "Situation Room", koja je zatvorena za medije.

Bajden će posle video sastanka imati telefonske razgovore sa liderima Francuske, Nemačke, Italije i Velike Britanije, saopštila je večeras Bela kuća.

Kako prenosi AP, Bajden spreman je da, tokom virtuelnog sastanka, upozori Putina da će se Rusija suočiti sa oštrim ekonomskim sankcijama ako izvrši invaziju na susednu Ukrajinu.

Bela kuća je saopštila da je cilj američkog predsednika da prenese "jasnu poruku" koliki će biti stvarni trošak za Kremlj ako se odluči na invaziju.

Američki obaveštajci procenili su da je Moskva rasporedila oko 70.000 vojnika na granici sa Ukrajinom i da sprema ofanzivu sledeće godine, navodi Glas Amerike.

Kurir.rs / Fonet,Beta, Foto: Profimedia / Mikhail Metzel / AFP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track