AMERIČKA VOJSKA U UKRAJINI? Predsednik Bajden pojasnio kakve su šanse za taj scenario! VIDEO
Foto: EPA/JALIL REZAYEE, Shutterstock

zaoštravanje

AMERIČKA VOJSKA U UKRAJINI? Predsednik Bajden pojasnio kakve su šanse za taj scenario! VIDEO

Planeta -

Predsednik Džo Bajden odbacio je u sredu mogućnost jednostranog slanja američkih borbenih trupa u Ukrajinu ako Rusija izvrši invaziju na tu zemlju — bar za sada.

„To nije na stolu“, rekao je Bajden novinarima dok je odlazio iz Bele kuće na putu za Kanzas Siti.. Ta obaveza se ne odnosi na Ukrajinu.

„To bi zavisilo od toga šta su i ostale zemlje NATO-a bile spremne da urade“, nastavio je Bajden. „Ali ideja da će Sjedinjene Države jednostrano upotrebiti silu da se suprotstave invaziji Rusije na Ukrajinu trenutno nije u planu. Ono što će se desiti jeste da će biti teške posledice.”

Bajdenove izjave dolaze nakon njegovog razgovora u utorak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, tokom kojeg je američki predsednik upozorio na „snažne ekonomske i druge mere u slučaju vojne eskalacije“ na granici između Rusije i Ukrajine, navodi se u izveštaju Bele kuće.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan kasnije je u utorak precizirao da će — pored finansijskih sankcija uvedenih u koordinaciji sa evropskim saveznicima — SAD „obezbediti dodatni odbrambeni materijal“ Ukrajini i „učvrstiti naše saveznike u NATO-u na istočnom krilu dodatnim kapacitetima“ ako Rusija izvrši invaziju .

Bajdenovo odbijanje da razmotri jednostrano raspoređivanje borbenih trupa u Ukrajinu predstavlja najčvršću javnu izjavu zvaničnika administracije u vezi sa odgovorom američke vojske na invaziju na tu istočnoevropsku zemlju.

Upitan o toj mogućnosti u ponedeljak, visoki zvaničnik administracije rekao je novinarima da Sjedinjene Države „ne žele da završe u okolnostima u kojima je fokus naših kontramera direktna upotreba američke vojne sile, za razliku od kombinacije podrške za ukrajinsku vojsku, snažne ekonomske kontramere i značajno povećanje podrške i sposobnosti našim saveznicima u NATO-u.

Salivan je u utorak ponudio sličan nejasan odgovor nakon razgovora Bajdena i Putina. U slučaju ruske invazije na Ukrajinu, američki baltički saveznici na istočnom frontu — uključujući Rumuniju, Poljsku i druge zemlje — „biće sve više zabrinuti za bezbednost i teritorijalni integritet svojih zemalja“, rekao je on.

„Oni će tražiti, očekujemo, dodatne sposobnosti i potencijalno dodatno raspoređivanje“, nastavio je Salivan, „a Sjedinjene Države će nastojati da pozitivno odgovore na te stvari u slučaju da dođe do daljeg upada u Ukrajinu.

Sjedinjene Države su, međutim, poslale trupe Nacionalne garde u Ukrajinu na misije obuke od 2015. godine, potvrdilo je Ministarstvo odbrane u utorak. Borbeni tim 53. pešadijske brigade Nacionalne garde Floride raspoređen je u zemlju „pre otprilike nedelju dana“, navodi se u saopštenju Pentagona.

Kurir.rs/Politiko

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track