UBICI BOBIJA KENEDIJA ODBIJEN USLOVNI OTPUST: Smatra se pretnjom javnoj bezbednosti, u zatvoru je duže od pola veka
Foto: AFP / AFP / Profimedia

15 puta bio odbijen

UBICI BOBIJA KENEDIJA ODBIJEN USLOVNI OTPUST: Smatra se pretnjom javnoj bezbednosti, u zatvoru je duže od pola veka

Planeta -

Guverner Kalifornije odbio je u četvrtak zahtev Sirhana Sirhana, ubice Roberta Kenedija, za uslovnu slobodu, iako mu je specijalna komisija dala saglasnost ovog leta.

Guverner Gevin Njusom rekao je da 77-godišnji zatvorenik ostaje "pretnja javnoj bezbednosti" i da ne želi da "preuzme odgovornost u tom zločinu", navodi se u saopštenju njegove kancelarije.

Sirhan Sirhan je 17. aprila 1969. proglašen krivim za ubistvo njujorškog senatora, mlađeg brata Džona Ficdžeralda Kenedija. Osuđen je na smrt, ali mu je 1972. kazna preinačena u doživotni zatvor zahvaljujući kratkotrajnom ukidanju smrtne kazne u Kaliforniji.

U avgustu 2021. Kalifornijski odbor za uslovni otpust konačno je odobrio Sirhanovo puštanje na slobodu nakon što ga je petnaest puta odbio.

Odluka se zatim šalje guverneru koji može da je odbije ili izmeni.

Sirhan Sirhan
foto: Youtube/Printscreen

"Sirhanovo ubistvo senatora Kenedija jedan je od najozloglašenijih zločina u američkoj istoriji", napisao je guverner Njusom u saopštenju. "Posle decenija provedenih u zatvoru, on još nije ispravio mane koje su ga navele na ubistvo senatora Kenedija. Sirhan nije dovoljno priseban da ne donese ponovo istu opasnu odluku", dodao je on.

Sirhan Sirhan
foto: EPA / FBI HANDOUT BEST

Palestinski imigrant Sirhan Sirhan ubio je "Bobija" Кenedija u hotelu Ambasador u Los Anđelesu dok je vodio kampanju za demokratskog kandidata na predsedničkim izborima. Pet osoba je tada bilo povređeno.

Robert Kenedi
foto: Printscreen YT

Ubica je tada svoj čin opravdao Kenedijevom podrškom za prodaju vojnih aviona Izraelu.

U prethodnoj molbi za uslovnu slobodu koju je podneo 2016. godine, Sirhan je rekao da je previše popio te noći i da bi voleo da se "ništa nije dogodilo". Rekao je i da ga je advokat tokom suđenja naveo da prizna zločin i da mu je dao loš savet i ubedio ga da je kriv.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja