CRTEŽ NA STOLU IRAČKOG OBAVEŠTAJNOG OFICIRA ŠOKIRAO AMERIKANCE Irak još 1990 znao podatke o F-117 i B-2! Ali ni to nije pomoglo
Foto: Profimedia, Printscreen/Twitter

UPAD 24. pešadijskE divizijE

CRTEŽ NA STOLU IRAČKOG OBAVEŠTAJNOG OFICIRA ŠOKIRAO AMERIKANCE Irak još 1990 znao podatke o F-117 i B-2! Ali ni to nije pomoglo

Planeta -

Ove godine navršava se 31 godina od početka Operacije Pustinjska oluja sa kojom su Sjedinjene Države zajedno sa svojim saveznicima krenule u oslobađanje Kuvajta, male zalivske državice bogate naftom, koju su jedinice Republikanske garde u munjevitoj operaciji 2. avgusta 1990. godine zauzeli za samo par sati.

O Pustinjskoj oluji je sve rečeno mahom. Neka oružja doživela su svoje zvezdane trenutke poput F-117 taktičkog bombardera, krstarećeih raketa i borgenih helikoptera Apač.

Kad je krenula kopnena ofanziva i kad su američke jedinice upale na jug Iraka ostali su zatečeni šta su pronašli u jednoj od iračkih baza.

Sredinom febeuara 1991. godine pripadnici 24. pešadijske divizije američke vojske zauzele su bile napuštenu vazduhoplovnu bazu Nasiriah na jugu Iraka. baza je kompletno pročešljana, a veliko iznenađenje bio je jedan papri koji je pronađen u kancelariji obaveštajnog oficira.

Naime, na tom papiru nalazile su se ilustracije i slike F-117A sa osnovnim podacima. Interesantno je da je F-117 i dalje bio neka vrsta "vojne tajne", ali ono što je pobudilo najveću pažnju jeste bila i ilustracija strateškog bombardera B-2 koji je imao promociju javnu 1988. godine, ali u Prvom zalivskom ratu, kako još nazivaju Pustinjsku oluju nije borbeno delovao. Njegova borbena aktivnost usledila je tek osam godina kasnije nad Saveznom Republikom Jugoslavijom.

Ova ilustracija, naime govori o tome da je Iračka obaveštajna služba znala za prebacivanje ovih bombardera u Saudijsku Arabiju u bazku Kamis Mušait, ali i o kakvim se letelicama radi. Interesantno je da su oni verovatno nagađali i da će Amerikanci u napadu na Irak koji se spremao nekoliko meseci možda poslati i B-2 strateški bombarder, koji je doduše ipak bio samo prototip.

Intersantno je iako je iračka Vojna obaveštajna služba raspolagala informacijama o ovom tipu letelice, kao i da će biti upotrebljena zašto energičnije nije i umešnije iskoristila PVO nego šabloski delovala protiv najmoćnije sile sveta.

Operacija „Pustinjska oluja“ zvanično je započela u ranim jutarnjim časovima tačno u 02.36 po bagdadskom vremenu kada je osam borbenih helikoptera AH-64A „Apač“ koji su pripadali 101. vazduhoplovnom puku, 101. vazdušno jurišne divizije američke vojske u pratnji dva helikoptera MH-53J „Pave Lov“ okupljeni u novoformiranu udarnu grupu „Task force Normandy“ lansirali protivoklopne rakete „helfajer“ na iračke osamtračke radare na jugu Iraka uz samo granicu sa Saudijskom Arabijom. Posao uništenja osmatračkih radara i iračkih jednica koje su se zatekle dovršen je vatrom topova M 230 Chain Gun kalibra 30 mm.

Ovim iznenadnim udarom „Task force Normandy“ stvoren je koridor od nekih 20 milja (oko 40 kilometara) korz dubinu iračke teritorije korz koji su prvi prošli taktički bomabrderi F-117A „Night hawk“, i borbeni avioni F-15 i F-16 koji su napali unapred snimljene i locirane položaje iračke PVO u okolini Bagdada. U prvim minutama posle ovog napada stotine aviona kroz napravljeni koridor ušlo je u Irak i započeli seriju vazdušnih udara na položaje iračke avijacije i PVO. Ubrzo nad Bagdadom pojavili su se i bombarderi F 117A, kao i krstareće rakete lasnirane sa brodova i podmornica koje su padale po zadatim ciljevima. Takođe u isto vreme avioni F-117A su izbacili i prve bombe na centre PVO u južnom i zapadnom Iraku.

U prvim minutama rata uništen je bio ili paralisan veći deo iračkih raketnih jednica, kao i komandnih mesta, što je stvorilo prostor za uništenje iračkih jednica u Kuvajtu kao i jedinica Republikanske garde, a u narednim danima na udaru se našla i civilna infrastruktura.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track