Najnovije vesti

OVAKO SU RUSKI OBAVEŠTAJCI UHAPSILI OZLOGLAŠENE HAKERE REVIL GRUPE: Stotine miliona dolara od ucena širom sveta, naročito u SAD!
Foto: Youtube prtscr / RuNews24

dolijali

OVAKO SU RUSKI OBAVEŠTAJCI UHAPSILI OZLOGLAŠENE HAKERE REVIL GRUPE: Stotine miliona dolara od ucena širom sveta, naročito u SAD!

Planeta

Ruska obaveštajna služba FSB, saopštila je da je uhapsila članove REvil, jedne od najrazornijih svetskih bandi hakera.

U izvještaju se navodi da je FSB priveo članove hakerske grupe i da je protiv njih podignuta optužnica. Iz FSB ističu da je hakerska grupa "prestala da postoji" i da su SAD obaveštene o postupcima koje je preduzela Rusija.

REvil je jedna od najozloglašenijih rensomver (ucenjivački softver) bandi hakera koje su zaradile bogatstvo hakovanjem stranih organizacija. Među njegovim žrtvama su bili JBS, najveći svetski dobavljač govedine, i softverska kompanija Kaseya, što im je omogućilo pristup do hiljade žrtava.

Američko ministarstvo finansija saopštilo je u novembru da je grupa primila više od 200 miliona dolara na ime iznude.

Dok su SAD bile otvoreno skeptične prema ozbiljnosti Rusije u borbi protiv ransomvarea kao globalnog problema, izostavljajući je na onlajn samitu 30 zemalja o ovoj temi, takođe su se više puta direktno sastajale sa predstavnicima Kremlja kako bi ih pokušale ubediti da preduzmu mere protiv sajber kriminalaca unutar Rusije, prenosi NBC News.

hakeri, FSB, Rusija, Revil, rensomver
foto: Youtube prtscr / RuNews24

U svom saopštenju, FSB je naveo da je njegova istraga podstaknuta "žalbom nadležnih američkih vlasti".

Kurir.rs / NBC News, Foto: Youtube prtscr / RuNews24

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja