REŠENA JEDNA OD MISTERIJA DRUGOG SVETSKOG RATA? FBI agent tvrdi: Anu Frank ocinkario notar Jevrejin kako bi spasao svoju porodicu
Foto: Sergi Reboredo / Alamy / Alamy / Profimedia

istorija

REŠENA JEDNA OD MISTERIJA DRUGOG SVETSKOG RATA? FBI agent tvrdi: Anu Frank ocinkario notar Jevrejin kako bi spasao svoju porodicu

Planeta -

Postoji šansa da je Anu Franc izdao jevrejski notar koji je, da bi spasao svoju porodicu, postao nacistički doušnik.

Godinama se spekuliše da je mladu Anu Frank i njenu porodicu Gestapo otkrio 1944. godine zahvaljujući nepoznatom doušniku, ali sada penzionisani FBI agent veruje da je otkrio ime čoveka koji je otkrio gde se porodica Frank skrivala: Arnold van der Berg.

Poslednjih šest godina Vins Pankok, koji je 30 godina radio za FBI jureći kolumbijske narko kartele, pokušao je da reši ovaj "hladni slučaj" uz pomoć savremene tehnologije.

Pankok i njegov tim su koristili veštačku inteligenciju u pretraživanju podataka i originalnih dokumenata o porodici Frank koji su ih doveli do potencijalnog krivca.

Pankok veruje da je Van den Berg bio doušnik nacista ali, što je još neverovatnije, da je Anin otac Oto znao sve o tome.

Ana Frank, izdaja, Jevrejin, Arnold van den Berg
foto: Printscreen/Twitter

Van den Berg je bio član amsterdamskog Jevrejskog saveta koji su postavili nacisti kako bi nadgledali jevrejsku populaciju koju su želeli da istrebe. Savet je imao spiskove svih lokalnih Jevreja.

Kako Van den Berg nije poslat u koncentracioni logor pred kraj rata, kada su nacisti rasturili jevrejske savete, Pankok i njegov tim veruju da je on uspeo da spase sebe i svoju poroditu tako što je odao druge Jevreje. Van den Berg je preminuo u Londonu 1950. Uzrok njegove smrti nije poznat.

Ana je dve godine vodila dnevnik, krijući se iza police za knjige i njene dnevničke beleške, objavljene posle rata, napravile su od nje globalno prepoznatljiv simbol Holokausta.

Ana je umrla u Bergen-Belsen koncentracionom logoru kada je imala 15 godina.

Pankok je sa timom posetio skrivene sobe u kojima su Frankovi živeli u potrazu za tragovima. Kako bi saznali ko je dojavio policiji gde se kriju, istražitelji, među kojima su bili i psiholog, istoričar, kriminolog, istražitelj ratnih zločina i nekoliko arhivara, koristili su standardne policijske tehnike ispitivanja i proučavanja raznih osumnjičenih na osnovu principa "znanje, motiv i prilika".

Uz pomoć AI pregledali su hrpe arhivskog materijala, podataka, pisama, fotografija i maša i suzili istragu na doušnika koji je ili bio antisemita ili je potkazivao za novac. Od desetak potencijalnih osumnjićenik, ime Arnolda van den Berga je iskočilo.

Van den Berg je bio je poznati jevrejski biznismen koji je živeo u Amsterdamu sa ženom i decom.

"Počeli smo potragu. I nismo mogli da nađemo Arnolda van den Berga ili bilo kog od članova njegove najuže porodice u tim logorima“, objasnio je Pankok CBS-u.

Naizgled je živeo "normalnim" životom uprkos tome što je bio u Holandiji koju su okupirali nacisti, dok su Jevreji svuda oko njega odvođeni u koncentracione logore.

Pankok je pretpostavio da je Van den Berg morao da ima neki oblik zaštite i uticaja na naciste.

"Van den Berg nije deportovan", rekao je holandski novinar Pieter van Tvisk koji je radio na istraživačkom projektu tima. "Ušli smo u gradsku arhivu i pronašli dokaz da je on zapravo 'arijanizovan', pa je izgubio jevrejski identitet tokom rata. To je bio pravi podvig. Nisi mogao to tek tako da izvedeš".

Postojao je i još jedan ključni dokaz: poruka koju je Anin otac, Oto Frank dobio nakon rata u kojoj se Van den Berg navodi kao glavni osumnjičeni.

Kao jedan od osnivača Jevrejskog saveta, Van den Berg je imao pristup listi adresa na kojima bi se Jevreji skrivali u Amsterdamu. Kako je rasla šansa da njega i njegove pošalju u konc logore, znao je da mora da nacistima da nešto vredno kako bi on i njegova žena ostali bezbedni.

"Nema dokaza koji bi ukazivali da je znao ko se krije na bilo kojoj od ovih adresa“, objašnjava Pankok. "To su bile samo adrese za koje se znalo da su se Jevreji krili."

O tome zašto se Oto Frank nije izašao u javnost sa Van den Bergovim imenom ni godinama kasnije, Pankok ima svoje teorije.

"Oto je znao da je Arnold van den Berg Jevrejin, a u posleratnom periodu antisemitizam je još uvek bio prisutan. Dakle, možda je samo mislio da će, ako to pomene, dodatno potpiriti požar", rekao je on.

Uprkos dubokom poniranju u slučaj star skoro 80 ​​godina i identifikovanju Van den Berga kao osobe koja je izdala Frankove, istražni tim kaže da su dokazi i dalje veoma posredni.

Nadaju se, ipak, da bi njihovo otkriče moglo da razokrije i druge van den Bergove tajne.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track