KAKO SU DRONOVI SAMAD -3 NAPRAVILI HAOS U ABU DABIJU Preleteli 1.300 kilometara do Emirata i obrušili se na zadate ciljeve! VIDEO
Foto: Pritnscreen/Twitter

kamikaze napadaju

KAKO SU DRONOVI SAMAD -3 NAPRAVILI HAOS U ABU DABIJU Preleteli 1.300 kilometara do Emirata i obrušili se na zadate ciljeve! VIDEO

Planeta -

Dronovi kamikaze organizacije Ansar Alah jemenski Huta koji podržavaju Iran, u ponedeljak u prepodnevnim časovima po evropskom vremenu napali su su tri naftne cisterne i međunarodni aerodrom u Abu Dabiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Kako je saopštila policija Abu Dabija zapaljena su tri cisterne za naftu u oblasti Musafa i zona Međunarodonog aerodroma Abu Dabi.

Izvori iz UAE naove da je napad izvelo nekoliko dornova-kamikaza, kao i da je udar izveden na oblast Musafa koja je označena kao jedna od najvažnijih ekonomskih oblasti Ujedinjenih Arapskih Emirata i proglašena je posebnom ekonomskom zonom, sa brojnim fabrikama i lukom.

Zapravo ova zona ima strateški važnu ulogu za položaj Abu Dabija u Emiratima.

Mediji u zalivu spominju da se najverovatnije radi o dronovima Samad-3 ili Vaid. Inače pretpostavlja se da su dronovi preleteli 1.300 kilometara od mesta gde su poleteli do svojih ciljeva u UAE.

S druge strane mediji navode da će Emirati i koalicija, koja učestvuju u napadima u narednim satima izvesti najverovatnije napad na aerdorom Sana.

Jemenski Huti tvrde da je ovaj napad odmazda za naoružavanje i opremanje koje sprovode UAE i zbog pokretanja operacije u proviniciji južni Marbi u Jemenu.

Naime, u ovoj operaciji stradao je veliki broj civila u provincijama Švaba i Marib, da Abu Dabi više neće biti bezbedno mesto za međunarodnu trgovinu!

Inače napad dronovima kamikazama nije novina koju koriste Huti napadima na naftne terminale i aerodrome, kao i vojne ciljeve širom Saudijske Arabije i UAE od 2019. godine

Ovde pre svega valja napomenuti da jemenski Huti imaju veliku pomoć Irana. Jemenski Huti koriste pre svega za napad na Saudijske i UAE rafinerije «Sammad-3» (Nevidljivi -3) Qasef-2K (Udar -2K) dronove kamikaze dugog i kratkog dometa. Iako je korištena verzija Samad-3 ovde ćemo prikazati ukratko obe verzije jemesnkih dronova kamikaza.

Sammad-3 (Nevidljivi -3)

Tokom 2018. Huti su tvrdili da su udarili na aerodrom u Dubaiju udaljen više od 1200 km sa novim dronom dugog dometa pod nazivom Samad-3. Početkom 2019. godine, portparol vojske Hutija Brigadni general Iahia Saree je tvrdio da su napravili veliki napredak u proizvodnji dronova i da će 2019.godina biti godina dronova“. Nije pogrešio.

Početkom 2019. UN-a je ispitao četiri primera novog tipa dronova koje su pronašle saudijske snage. Manji od lake letelice, imao je raspon krila od 4,5 metara i za razliku od drugih Huti dronova, napravljen je od delova nabavljenih iz inostranstva. Pozadi postavljeni motori bili su ili nemački 3V110i B2 ili kineski DLE 170 kupljeni na otvorenom tržištu. Neki primerci su bili opremljeni za izviđanje, drugi su bili za jednokratne misije kao krstareće rakete, sa eksplozivom od 60 kilograma pomešanog sa kugličnim ležajevima.

Dve godine kasnije 2021 napravljen je dron Samad-4 izgleda sličnog Samadu-3, sa istim rasponom krila i dužinom trupa, ali je domet povećan na „više od 2.000 kilometara“, a opterećenje bombom nadograđeno na dve bombe od po 50 funti svaka, što sugeriše da je Samad -4 može da ponese dvostruko veći ubojni komplet na znatno veću udaljenost od svog prethodnika. Povećani domet se može koristiti za indirektni put do cilja, omogućavajući Samadu-4 da zaobiđe protivvazdušnu odbranu koja predviđa napad iz jednog pravca, ili da izvrši misiju bombardovanja i vrati se.

TT podaci

Dužina: 2,80 m Raspon krila: 4,50 m Pogon: 1 × DLE 170 kineske proizvodnje ili nemački 3V110i B2 motor Maksimalna brzina: 200–250 km/h Mksimalni dolet : 1.200–1.500 km (procena prema proizvođaču motora)

Qasef-2K (Udar -2K)

Qasef-2K je malo unapređena kopija bespilotne letelice Kasef-1, koja je direktna kopija iranskog Ababil-2. Operativni domet drona je verovatno oko 100 km.

Qasef-2K je predstavljen na vojnoj izložbi oružanih snaga Jemena pod nazivom mučenik Salih al-Sammad 7. jula 2019. Brigadni General Sari je 2019. kada se pojavio ovaj dron otkrio da Huti i njihovi saveznici proizvode po jedan Qasef-2 svakog dana. Ovaj dron opremljen je visokoeksplozivnom fragmentacijskom (HE-frag) bojevom glavom koja eksplodira 10 do 20 metara iznad mete. Radijus eksplozije bojeve glave je više od 150 metara.

TT podaci Qasef-2K Dužina: 1,2 m Raspon krila: 1,45 m- 2,2 m Visina: 0,5 m Pogon: Klipni motor Plafon leta: do 5.000 m Bojeva glava: do 30 kg Operativni radijus: 100 km Izdržljivost: 100 minuta Maks. brzina: 250 km/h

Kurir.rs/A.Mlakar

Bonus video:

00:00

DRONOVI SU SVUDA OKO NAS: Evo za šta ih koriste! S01E20

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track