STIŽE MEGA VAKCINA: Ova kompanija se nada da će jednim cepivom udariti na koronu, grip i uobičajeni respiratorni virus!
Foto: Shutterstock

tehnologija

STIŽE MEGA VAKCINA: Ova kompanija se nada da će jednim cepivom udariti na koronu, grip i uobičajeni respiratorni virus!

Planeta -

Kompanija Moderna se nada da će lansirati kombinovanu dopunsku vakcinu za koronu, grip i RSV - uobičajeni respiratorni virus - u jesen 2023. godine, izjavio je u ponedeljak izvršni direktor Stefan Bancel.

Govoreći na panelu na Svetskom ekonomskom forumu, Bancel je rekao da će kombinovana vakcina omogućiti ljudima da dobiju široku zaštitu od bolesti izazvanih respiratornim virusima uoči zimske zarazne sezone bez potrebe za višestrukom revakcinacijom.

„Naš cilj je da imamo jednu godišnju vakcinu kako ne bismo imali problema sa usaglašenošću u slučajevima kada ljudi ne žele da dobiju dve do tri injekcije“, rekao je Bancel.

„Najbolji scenario je da ćemo ga imati na jesen 2023. godine“, dodao je on.

Bancel je rekao investitorima prošlog septembra da Moderna radi na vakcini koja će kombinovati mRNA vakcinu za covid, vakcinu protiv gripa i verovatno dozu za lečenje respiratornog sincicijalnog virusa ili RSV.

Vakcina je trenutno u fazi tri ispitivanja, dok bi vakcina protiv gripa koja se proučava, a koja takođe koristi mRNA tehnologiju, trebalo da napreduje iz druge faze u treću u prvoj polovini ove godine.

Moderna planira da isporuči 2 do 3 milijarde doza vakcine protiv covida ove godine, potvrdio je Bancel, nakon što je isporučio 807 miliona 2021. godine.

Kompanija se trenutno konsultuje sa zdravstvenim zvaničnicima o sastavu doza vakcine protiv korone koja će se koristiti ove jeseni.

Kurir.rs/Net.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track