RUSI NISU IZNEVERILI TRADICIJU NA BOGOJAVLJENJE: Ove noći se mnogi pogruzili u vodu na minus 20 stepeni Celzijusa VIDEO
Foto: Screenshot YT/RIA Novosti

učestvovala i vojska

RUSI NISU IZNEVERILI TRADICIJU NA BOGOJAVLJENJE: Ove noći se mnogi pogruzili u vodu na minus 20 stepeni Celzijusa VIDEO

Planeta -

Bogojavljensko kupanje počelo je na teritoriji Rusije u blizini glavnog hrama Oružanih, saopšteno u pres-službi ruskog Ministarstva odbrane.

Bogojavljensko kupanje u glavnom hramu Oružanih snaga Ruske Federacije počelo je ove noći, a pripremljeno je 14 krstionica, tako da je više ljudi moglo da uzme učešće odjednom“, navodi se u poruci.

U blizini krstionica, šatori su opremljeni tako da se vojska, zaronivši u vodu, može zagrejati toplim čajem, saopštilo je ministarstvo.

Pre početka kupanja u hramu su održane svečane priredbe posvećene Krsnoj slavi, dodaju u odeljenju.

Ujutru će biti služena praznična liturgija, kao i veliki vodoosvećenje.

Ministarstvo odbrane saopštilo je i da se Zimski festival nastavlja na Sabornom trgu, koji je već posetilo više od 310 hiljada ljudi. Organizovani su spust na tubing dužine oko 60 m i klizalište površine 5,5 hiljada kvadratnih metara.

Gosti, podsećaju u Ministarstvu odbrane, mogu da pogledaju multimedijalnu galeriju Put sećanja.

Dan ranije, u utorak, u Jekaterinburgu je održana ceremonija osvećenja vode pre kupanja na Bogojavljenje.

Istog dana, lekar infektolog, profesor Nikolaj Mališev, naveo je kontraindikacije za kupanje na Bogojavljenje u rupi leda . Prema njegovim rečima, preporučuje se uzdržavanje od konzumiranja alkoholnih pića, a važno je i držanje na distanci zbog rizika od pogoršanja epidemiološke situacije zbog korona virusa , a osobe sa hroničnim bolestima treba da se uopšte uzdrže od kupanja.

Ruska pravoslavna crkva proslavlja Bogojavljenje 19. januara. U noći Bogojavljenja mnogi vernici tradicionalno uranjaju u vodu.

Kurir.rs/Iz.ru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja