BAJDEN ŠOKIRAO UKRAJINCE: Putin će platiti cenu ako dođe do invazije, ali ćemo manji upad tretirati drugačije?!
Foto: EPA

kriza na istoku

BAJDEN ŠOKIRAO UKRAJINCE: Putin će platiti cenu ako dođe do invazije, ali ćemo manji upad tretirati drugačije?!

Planeta -

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da veruje da će njegov ruski kolega Vladimir Putin krenuti na Ukrajinu, ali da neće povesti otvoreni rat.

Bajden je novinarima rekao i da će Putin "skupo platiti" invaziju, ali je isto tako rekao da će se manje koškanje tretirati drugačije.

"Manji upad je jedna stvar i na kraju ćemo se svađati oko toga šta da radimi ili ne radimo", rekao je Bajden. "Ali ako zaista urade to što su u stanju da urade sa trupama nagomilanim na granici, Rusija će doživeti katastrofu ako izvrši invaziju na Ukrajinu", dodao je on.

Bela kuća je kasnije pojasnila da će, ako ruska vojska upadne u Ukrajinu, uslediti brz i ozbiljan odgovor Zapada, ali su ukrajinski lideri zavapili da je Bajden tako dao zeleno svetlo Putinu da uđe u Ukrajinu.

Neimenovani ukrajinski zvaničnik rekao je CNN da je šokiran što Bajden pravi razliku između upada i invazije. "To daje Putinu zeleno svetlo da uđe u Ukrajinu kad mu se ćefne", rekao je zvaničnik.

Džen Psaki, portparolka Bele kuće brzo je pojasnila da je "predsednik Bajden jasno stavio do znanja ruskom predsedniku da će, ako ruske snage pređu ukrajinsku granicu to biti shvaćeno kao invazija i uslediće brz, ozbiljan i ujedinjen odgovor Sjedinjenih Država i naših saveznika".

Zapadne vlade i Ukrajina navode da je Rusija nagomilala gotovo 100.000 vojnika na svoju granicu sa Ukrajinom i da se priprema da upadne u tu zemlju, što Moskva demantuje, ali traži od Zapada da prekine sa širenjem NATO i vojnim aktivnostima u istočnoj Evropi.

Pregovori Zapada i Rusije oko ukrajinskog pitanja "zaglavljeni su", jer je Moskva u startu odbacila neke zahteve.

Američki državni sekretar Entoni Blinken trebalo bi u petak da se sastane sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovim nakon što je ocenio da bi u kratkom roku Moskva mogla da napadne Ukrajinu.

Makron traži iskren dijalog sa Rusijom

Francuski predsednik Emanuel Makron, koji je preuzeo predsedavanje EU, pozvao je na "iskren" dijalog sa Rusijom.

"Bezbednost našeg kontinenta zahteva strateško preuređenje Evrope kao sile mira i ravnoteže, posebno u našem dijalogu sa Rusijom“, rekao je Makron u govoru u Evropskom parlamentu u Strazburu.

On je ocenio da je u interesu u Evrope i Rusije da imaju "iskren dijalog" kao i da saradnja sa Moskvom mora da bude zasnovana na principima i pravilima "koji su dogovoreni sa Rusijom pre 30 godina".

Novi odnosi EU i Rusije morali bi da budu oslobođeni pretnji, prisile i sfera uticaja i zemlje bi trebalo da imaju slobodan izbor kada je reč o njihovom članstvu u međunarodnim organizacijama i bebednosnim grupama, rekao je Makron aludirajući na protivljenje Rusije da njeni susedi i bivše sovjetske republike uđu u NATO.

Makron je rekao i da će Francuska nastaviti da sa Nemačkom traži "političko rešenje" konflikta u istočnoj ukrajini koji je, prema njegovim rečima "izvor postojećih tenzija".

Odgovorio mu je Lavrov rekavši da priče Amerike o ruskoj invaziji zapravo služe da se stvori pozornica sa njihove "vojne provokacije".

Bajden je dodatno "uprskao" na konferenciji za medije povodom godinu dana vlade kada je rekao da postoje neke razlike u NATO o spremnosti zemalja da reaguju.

Taj komentar, uz pravljenje razlike između "manjeg upada" i invazije, navelo je mnoge da se zapitaju da li je Bajden zapravo dao dozvolu Putinu za upad na susednu teritoriju, piše BBC.

Uz to, američki predsednik je jasno pokazao da je NATO ujedinjen kada je reč o invaziji ali ne i kada je reč o upadu. "Postoje razlike u tome šta su zemlje spremne da urade, zavisno od onoga što se dogodi", rekao je on.

Američki zvaničnici brzo su požurili da objasne šta Bajden podrazumeva pod invazijom - "zauzimanje manjeg ili većeg dela zemlje".

Na pitanje novinara o Putinovim namerama, Bajden je rekao: "Da li mislim da će testirati Zapad. Testirati SAD i NATO? Da, mislim da hoće ali mislim i da će za to platiti skupu cenu".

"Nikada nije doživeo sankcije kao one koje sam obećao da će biti nametnute ako dela", rekao je Bajden ali je dodao da će tačna mera tih sankcija zavisiti od veličine invazije.

Bajden je ocenio i da, osim ako ne namerava da pokrene nuklearni rat, Putin nije u dobroj poziciji da dominira svetom i da je toga svestan.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja