BAJDENA PITALI DA LI JE PSIHIČKI SPOSOBAN: Predsednik SAD dao kratak odgovor! Evo šta je rekao! VIDEO
Foto: EPA-EFE/Oliver Contreras

direktno

BAJDENA PITALI DA LI JE PSIHIČKI SPOSOBAN: Predsednik SAD dao kratak odgovor! Evo šta je rekao! VIDEO

Planeta -

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da "nema pojma" zašto ga sve veći broj glasača smatra mentalno nesposobnim, nakon što je novo istraživanje pokazalo da veliki deo ispitanika sumnja u njegove intelektualne sposobnosti.

Predsednik je upitan o njegovoj lucidnosti tokom konferencije za novinare u sredu, a reporter Njuzmaksa Džejms Rozen postavio je pažljivo sročeno pitanje o anketi sprovedenoj tokom vikenda.

„Želeo bih da pokrenem delikatnu temu, ali uz najveće poštovanje prema vašim životnim dostignućima i visokoj funkciji koju obavljate“, rekao je Rozen. „Anketa koju je jutros objavio Politiko-morning konsult pokazala je da se 49 odsto registrovanih birača ne slaže sa izjavom „Džo Bajden je mentalno sposoban“.

Novinar je dodao da „čak ni većina demokrata koji su odgovorili nije snažno potvrdila tu izjavu“, na šta je Bajden odgovorio: „Pustiću vas da svi procenite da li su u pravu“. Rozen je, međutim, nastavio da pritiska, pitajući zašto su „tako veliki segmenti američkog biračkog tela gajili tako duboku zabrinutost za njegove kognitivne sposobnosti“. Bajden je kratko odgovorio: „Nemam pojma.

„Ne verujem u ankete“, rekao je Bajden odgovarajući na još jedno pitanje o umerenim i nezavisnim biračima koji su sve nezadovoljniji njegovim učinkom na poslu, prenosi RT.

Republikanke su dovele u pitanje Bajdenovo mentalno stanje više od bilo koje druge demografske grupe u anketi, a ukupno 87 odsto je reklo da se „snažno“ ili „donekle“ ne slaže sa izjavom da je on sposoban. Demokrate su, u međuvremenu, bile među najmanje kritičnim. Oko 49 odsto registrovanih birača takođe je reklo da predsednik nije „stabilan“, dok je još 43 odsto reklo da jeste, a ostali su odbili da odgovore.

Kao najstariji čovek koji je ikada psovao u Ovalnoj kancelariji sa 78 godina, Bajden je već neko vreme imao slične brige. Krajem prošle godine, drugo istraživanje Politico-Morning Consult-a pokazalo je da 48 odsto ispitanika misli da je mentalno nesposoban, što je veliki porast u odnosu na samo mesec dana ranije kada su birači, sa razlikom od 21 procentni poen od onih koji se ne slažu sa tim, rekli da je on sposoban da izvrši svoju dužnost.

Kurir.rs/Slobodna Dalmacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track