UBICA A ŠTREBER: Osuđenik na doživotnu robiju ostvario najbolji rezultat na ispitima i čeka ga stipendija
Foto: REUTERS Akhtar Soomro

u zatvoru u Karačiju

UBICA A ŠTREBER: Osuđenik na doživotnu robiju ostvario najbolji rezultat na ispitima i čeka ga stipendija

Planeta -

Pakistanski zatvorenik koji u pretrpanom zatvoru u Karačiju služi doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva dobio je stipendiju za dalje studiranje nakon što je ostvario jedan od najboljih rezultata na završnim ispitima u srednjoj školi.

Sajed Naim Šah (35) imao je najviši rezultat u Karačiju, ali među „netradicionalnim učenicima“, čime je osvojio stipendiju Instituta ovlašćenih računovođa Pakistana (ICAP).

Prepuni zatvori

- Ono što sam postigao čameći u zatvoru, ne bi bilo moguće bez čvrstih uverenja da mogu to da uradim - rekao je Šah u intervjuu u Centralnom zatvoru u Karačiju, koji su Britanci izgradili 1899. godine u lučkom gradu na jugoistoku Pakistana.

Zatvor, kao i mnogi drugi u zemlji, poznat je po tome što je pretrpan, jer je predviđen za 2.400 robijaša, ali ih u njemu ima čak 6.000. Zatvori u Pakistanu su puni 130 odsto, slabo su provetreni, bez dovoljno kreveta i sa ograničenim pristupom lekovima, bezbednoj vodi i kupatilima, navodi Amnesti internešenel.

Govoreći u učionici u krugu zatvora, Šah kaže da je kao dete uživao u školi, ali da njegova porodica nije mogla da priušti nastavak školovanja. U zatvoru su ga motivisali stariji zatvorenici koji su takođe pohađali nastavu i pomogli mu da se pripremi za ispite.

- Šah je jedan od 1.200 zatvorenika koji studiraju u Centralnom zatvoru u Karačiju, ali njegov uspeh je bez premca - rekao je Said Sumro, zamenik upravnika zatvora.

- Njegovi rezultati su ujedno i naš uspeh - rekao je Sumro, objašnjavajući da su mu dali priliku da uči, kao i knjige i ostali materijal.

Šah je 2018. osuđen na doživotnu kaznu - što je 25 godina u Pakistanu - zbog pucnjave i ubistva tokom sukoba 2010, koje je proveo u pritvoru. Zbog akademskih dostignuća, dobrog ponašanja i davanja krvi sada će mu biti omogućeno da izađe sa robije za šest godina.

Sajed Naim Šah
foto: Profimedia

Prijemni ispit

Šah mora da položi prijemni ispit da bi formalno dobio stipendiju, rekao je zvaničnik ICAP.

Stipendije od milion rupija ili oko 5.700 dolara nude se studentima koji budu među četvoro najboljih na završnim ispitima srednjih škola, bez obzira na to da li su „u zatvoru ili napolju“.

- Osećam da će mi biti veoma teško da dobijem ovu stipendiju iz zatvora - rekao je Šah, dodajući da to misli zbog tehničkih i specijalizovanih predmeta kojima bi trebalo da se bavi.

Čak i pre uspeha na ispitu, Šah je rekao da je podneo žalbu na svoju osudu, koja je na čekanju na višem sudu u južnoj provinciji Sind.

Sajed Raza Hasan (Rojters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track