NEMAČKA KONAČNO POSLALA VOJNU POMOĆ KIJEVU: Kada su videli šta su dobili, Ukrajinci se uhvatili za glavu!
Foto: Shutterstock, Profimedia

bruka

NEMAČKA KONAČNO POSLALA VOJNU POMOĆ KIJEVU: Kada su videli šta su dobili, Ukrajinci se uhvatili za glavu!

Planeta -

Nemačka šalje Ukrajini 5.000 vojnih šlemova, što je jasna poruka da stojimo uz nju, objavila je u srijedu ministarka odbrane Kristin Lambreht, ali Ukrajina, koja očekuje veliku pomoć Zapada u slučaju ruske agresije, berlinske najave smatra čistom simbolikom.

„Mogu da potvrdim da smo završili procenu kao odgovor na zahtev ukrajinske strane za isporuku 5.000 vojnih šlemova“, rekao je portparol na konferenciji za novinare u sredu, dodajući: „Za sada ne mogu da kažem ništa o isporuci. rokovi“.

„Ovo je vrlo jasna poruka: uz vas smo“, saopštio je nemački ministar odbrane. Berlin je odbio da isporuči oružje Ukrajini. Ambasador Ukrajine u Berlinu kritikovao je odluku nemačke vlade, nazvavši je „simboličnim gestom”. "To je samo kap u moru. To nije čak ni utešna nagrada", rekao je ambasador Andrij Melni nemačkoj agenciji dpa.

„Ukrajina očekuje da se savezna vlada (njena pozicija) okrene za 180 stepeni, očekuje pravu promenu paradigme“, rekao je on. Ukrajina traži velike pošiljke oružja – slično onima koje su obećale Sjedinjene Države, Britanija i baltičke države – potrebne za odbranu od moguće ruske invazije.

„To je oprema, a ne oružje, ali pomaže“, rekao je Lambreht. Lambreht je tokom vikenda najavio da će Nemačka isporučiti i poljsku bolnicu Ukrajini.

Gradonačelnik Kijeva, bivši šampion u boksu Vitalij Kličko, nazvao je nemački poklon „šalom“. "Ostao sam bez reči o ponašanju nemačke vlade. Ministarstvo odbrane očigledno nije shvatilo da se naspram nas nalazi savršeno opremljena ruska vojska koja bi u svakom trenutku mogla da pokrene drugu invaziju na Ukrajinu", rekao je Kličko za tabloid Bild.

Nastavio je ironičnim tonom, pitajući: "Koju sledeću podršku će nam Nemačka poslati? Možda jastuke?" Zvanični Kijev je već izrazio nezadovoljstvo zbog odbijanja Nemačke da isporuči oružje Ukrajini, koja smatra da bi takav stav mogao da „ohrabri“ Rusiju.

Tradicionalno, od Drugog svetskog rata, Nemačka je oklevala da se angažuje u bilo kakvom vojnom angažmanu i u ovom slučaju veruje da bi ova vrsta podrške mogla samo da poveća tenzije. Ministri spoljnih poslova EU razgovarali su u ponedeljak u Briselu o zajedničkom stavu o bezbednosnoj krizi i o tome kako odvratiti Rusiju od invazije na Ukrajinu.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok rekla je da je njena zemlja spremna da pomogne Ukrajini ekonomski i finansijski. Nemačka je u velikoj meri zavisna od ruskog gasa i često je kritikuju što nije bila odlučna u nastojanjima da se odvrati ruski napad.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track