Poskupela hrana u Crnoj Gori

Najviše uvoze iz Srbije

Poskupela hrana u Crnoj Gori

Planeta -
Mleko već poskupelo, a od 1. septembra poskupljuju i sve vrste mesa

PODGORICA - U Crnoj Gori od danas mleko i mlečne prerađevine biće skuplje deset odsto, dok će od 1. septembra sve vrste mesa, suhomesnate i konzervirane prerađevine imati nove - veće cene oko 20 odsto.

Iako su poskupljenja, zbog desetkovanih poljoprivrednih useva usled suše na globalnom nivou, bila najavljena za jesen, trgovci su od dobavljača već dobili detaljne instrukcije o izmenama cena.

Crna Gora najviše hrane uvozi iz Srbije, ali kako suša nije lokalniproblem, proizvodi će poskupeti bez obzira na zemlju porekla.

Svinjsko meso je već skuplje 12 do 20 odsto, sveža piletina oko 13 odsto, a smrznuti oslić 15 odsto, dok je ulje poskupelo 12 odsto. Cena brašna je veća takođe 12 odsto. Zbog veće cene brašna očekuje se i poskupljenje konditorskih proizvoda, uglavnom slatkiša.

Od utorka građani u Crnoj Gori sve vrste goriva plaćaju po cenama koje su najskuplje u regionu, osim Slovenije. Od 1. avgusta je skuplja i električna energija.

Prosečna zarada u Crnoj Gori u julu je iznosila 480 evra, odnosno bila je za 0,8 odsto manja nego u junu, dok je vrednost minimalne potrošačke korpe iznosila 787 evra, što je za 4,1 odsto više nego u istom mesecu prošle godine, podaci su Zavoda za statistiku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track