LASERI STIŽU U UKRAJINU: Moćno rusko oružje treba da parira naoružanju koje Kijev dobija od saveznika! VIDEO
Foto: Profimedia, Shutterstock

opasno

LASERI STIŽU U UKRAJINU: Moćno rusko oružje treba da parira naoružanju koje Kijev dobija od saveznika! VIDEO

Planeta -

Rusija je u sredu otkrila da koristi novu generaciju moćnog laserskog oružja u Ukrajini za spaljivanje dronova i raspoređivanje tajnog oružja kako bi se suprotstavila velikim količinama zapadnog oružja koje se isporučuje susednoj zemlji.

Predsednik Vladimir Putin je 2018. predstavio niz novih oružja, uključujući novu interkontinentalnu balističku raketu, nuklearne podvodne dronove, supersonično oružje i novo lasersko oružje.

Ali malo se zna o novom laserskom oružju. Putin je pomenuo jedan od njih - Peresvet, nazvan po srednjovekovnom ruskom pravoslavnom monahu Aleksandru Peresvetu koji je poginuo u borbi.

Jurij Borisov, zamenik premijera zadužen za razvoj vojske, rekao je na konferenciji u Moskvi da je Peresvet već raspoređen i da može da zaslepi satelite do 1.500 kilometara iznad Zemlje.

On je dodao da već postoje moćniji ruski sistemi od Peresveta koji mogu da sprže dronove i drugu opremu. Borisov je rekao da je u utorak obavljen test oružja kako bi se spalio dron udaljen pet kilometara u roku od pet sekundi.

„Ako Peresvet može da oslepi, onda nova generacija laserskog oružja dovodi do fizičkog uništenja mete – termičkog uništavanja, oni pale“, rekao je Borisov ruskoj državnoj televiziji.

Upitan da li se takvo oružje koristi u Ukrajini, Borisov je rekao: „Da. Prvi prototipovi se već koriste tamo“. Rekao je da se oružje zove "Zadira".

O „Zadiri“ se gotovo ništa ne zna, ali su ruski mediji 2017. preneli da je ruska državna nuklearna korporacija Rosatom pomogla u razvoju tog oružja u okviru programa za stvaranje oružja zasnovanog na novim fizičkim principima, poznatog pod ruskim akronimom ONFP.

Putinova invazija na Ukrajinu 24. februara ilustrovala je granice ruskih postsovjetskih konvencionalnih oružanih snaga, iako Putin tvrdi da se „specijalna vojna operacija“ odvija po planu i da će postići sve ciljeve Moskve.

Sjedinjene Države su isključile slanje sopstvenih ili NATO snaga u Ukrajinu, ali Vašington i njegovi saveznici Kijevu šalju oružje vredno milijarde dolara, kao što su bespilotne letelice, haubice, protivvazdušne rakete Stinger i protivtenkovske rakete Javelin.

Korišćenje lasera ​​za zaslepljivanje satelita ili njihovo spaljivanje nekada je bila fantazija u oblasti naučne fantastike, ali velike sile poput Sjedinjenih Država, Kine i Rusije godinama rade na varijantama takvog oružja.

Pored prednosti konvencionalnog ratovanja, zaslepljujući izviđački sistemi takođe imaju strateški uticaj jer se sateliti koriste za praćenje interkontinentalnih balističkih projektila sa nuklearnim oružjem.

Borisov je rekao da se upravo vratio iz Sarova, zatvorenog grada u oblasti Nižnjeg Novgoroda, nekada poznatog kao Arzamas-16 jer je bio toliko tajan, i koji je centar istraživanja ruskog nuklearnog oružja.

Rekao je da će nova generacija laserskog oružja na kraju zameniti konvencionalno oružje. „Ovo nije egzotična ideja, to je realnost“, rekao je Borisov.

Kurir.rs/24sata.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track