Najnovije vesti

PAKAO IH TEK ČEKA Rusi "azovce" koji se predaju vode u "logor za filtraciju"!
Foto: Twitter video prtscr / RT

DETALJNO ISPITIVANJE

PAKAO IH TEK ČEKA Rusi "azovce" koji se predaju vode u "logor za filtraciju"!

Planeta

Iz podzemnih skloništa čeličane "Azovstalj" oružje je položilo oko 1.700 boraca, među kojima i Svjatoslav Palamar, zvani Kalina, zamenik komandanta bataljona

Ruskim trupama se, prema poslednjim podacima, predalo oko 1.700 boraca desničarskog bataljona "Azov" koji su se borili u čeličani "Azovstalj"! Među njima se nalazi i Svjatoslav Palamar, zvani Kalina, zamenik komandanta bataljona, izjavio je ruski vojni izveštač Dmitrij Stešin.

Neizvesna sudbina

Sudbina ukrajinskih boraca i dalje je neizvesna jer dve strane, ukrajinska i ruska, iznose oprečne informacije - Kijev tvrdi da će oni biti razmenjeni za ruske zarobljenike, a iz Rusije poručuju da će im biti suđeno uz poštovanje međunarodnih zakona.

Stravične scene... Ukrajinci pucaju u zarobljene i vezane ruske vojnike
Stravične scene... Ukrajinci pucaju u zarobljene i vezane ruske vojnikefoto: Printscreen/Youtube

Ne poštuje se Ženevska konvencija: Dehumanizacija, mučenja i ubistva

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel upozorila je da ruska strana dehumanizuje ukrajinske vojnike kao "naciste". - Oni su dehumanizovani u ruskim medijima i prikazani u Putinovoj propagandi kao neonacisti. Ova karakterizacija izaziva ozbiljnu zabrinutost u vezi s njihovom sudbinom kao ratnih zarobljenika. Ratni zarobljenici ne smeju biti podvrgnuti bilo kakvom obliku mučenja ili zlostavljanja i treba im omogućiti neposredan pristup Međunarodnom komitetu Crvenog krsta - rekao je Denis Krivošejev, zamenik šefa Amnesti internešenela za istočnu Evropu i Aziju. Podsećamo, ranije su emitovani snimci na kojima ukrajinski vojnici pucaju u noge grupi ruskih zarobljenih vojnika, što je izazvalo veliko ogorčenje u ruskoj javnosti.

U međuvremenu, kako prenosi BBC, najveći deo onih koji su se predali, osim teških ranjenika, autobusima su odvezeni u kažnjeničku koloniju u mestu Olenivki u oblasti Donjeck, koja se nalazi pod ruskom kontrolom. Petro Andrjuščenko, savetnik gradonačelnika Marijupolja, izjavio je za ukrajinsku televiziju da je bivša sovjetska kažnjenička kolonija br. 52 u Olenivki sada takozvani "logor za filtraciju", u kome Rusi, odnosno proruski separatisti, trenutno drže "najmanje 3.000 žitelja Marijupolja". Ovi logori navodno služe za ispitivanje zarobljenika, od kojih su mnogi civili. Kampove za filtriranje, odnosno logore, prema ukrajinskim izveštajima i svedočanstvima onih koji su u njima bili zatvoreni, ruske snage i separatisti iz Donjecka i Luganska otvorili su kako bi u njih smestili na hiljade civila i ratnih zarobljenika iz Marijupolja i drugih osvojenih mesta, gde ih privremeno drže dok ne prođu navodnu sigurnosnu proveru. Rusko ministarstvo obrane je 3. maja saopštilo da su ruske snage evakuisale više od milion civila iz Ukrajine u Rusiju od početka "specijalne vojne operacije", uključujući 196.000 dece. Ukrajinske vlasti tvrde da je većina tih ljudi prisilno deportovana, što je ilegalno prema međunarodnom ratnom pravu. BBC je krajem marta objavio satelitske snimke jednog od ovih logora i ispovesti Oleksandra (49) i njegove supruge Olene, koji su krajem aprila odvedeni iz Marijupolja. Bili su smešteni u jedan od logora u selu Nikolske. Tu su ih ruski agenti fotografisali, uzeli im otiske prstiju, pregledali im mobilne kako bi proverili jesu li u kontaktu ili povezani s ukrajinskim vlastima, vojskom ili medijima i satima ih ispitivali. - Ako je osoba bila osumnjičena da je "ukrajinski nacista", odveli bi je u Donjeck na dalju istragu ili da je ubiju. Bilo je vrlo opasno i riskantno. Svaka mala sumnja, svaki mali otpor - i mogli su vas odvesti u podrume na ispitivanje i mučenje. Svi su se bojali da ih odvedu u Donjeck - rekao je Oleksandar. Oni su uspeli da se spasu tako što su navodno potplatili čuvare.

Ranjenici na lečenju

Rusko ministarstvo obrane je objavilo video-snimke ukrajinskih boraca koji su bili na bolničkom lečenju u gradu Novoazovsku, pod ruskom kontrolom. Dok su na lečenju, njih čuvaju naoružani vojnici. Jedan od ranjenika je rekao da se Rusi prema njima ponašaju normalno i da nije izložen fizičkom ili psihičkom zlostavljanju. Objavljeni su i snimci delegacije Crvenog krsta koja je posetila zarobljenike iz "Azovstalja". Marija Zaharova, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova, rekla je da je ranjenim vojnicima iz "Azovstalja" pružena "kvalifikovana medicinska pomoć". U Moskvi su najavili da bi "Azov" mogao da bude proglašen za terorističku organizaciju, što bi dovelo do toga da njegovi pripadnici budu osuđeni na 20 godina robije.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track