NJUJORK TAJMS OBJAVIO JEZIVE SNIMKE Tvrdi da su to novi dokazi da su Rusi ubijali zarobljenike u Buči? VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

RAT U UKRAJINI

NJUJORK TAJMS OBJAVIO JEZIVE SNIMKE Tvrdi da su to novi dokazi da su Rusi ubijali zarobljenike u Buči? VIDEO

Planeta -

Njujork tajms objavio je nove snimke koje, kako tvrde, navodno dokazuju da su ruske snage pogubile najmanje osam ukrajinskih zarobljenika 4. marta u Buči, nedaleko od Kijeva.

Svedočenja svedoka i video snimci do kojih je došao Njujork tajms pokazuju kako su ruski padobranci pogubili najmanje osam ukrajinskih muškaraca u predgrađu Kijeva 4. marta, što je potencijalni ratni zločin, piše taj list.

Ovo je poslednji put da su muškarci viđeni živi - na dva navodna video snimka, ruski padobranci ih vode u koloni pod nišanom ulicom u Buči, predgrađu Kijeva.

Neki od ukrajinskih zarobljenika su pogrbljeni, dok drugi imaju ruke iznad glave.

-Hodaj desno, kučko, naređuje im jedan od vojnika.

Video snimci, koje je 4. marta snimila sigurnosna kamera i svedok u obližnjoj kući, a do njih je došao Njujork tajms, najjasniji su dokaz do sada da su muškarci bili u pritvoru ruskih vojnika nekoliko minuta pre pogubljenja, tvrdi Njujork tajms.

Tamo leže taoci, uz ogradu, kaže osoba koja snima jedan od snimaka.

On broji: „Jedan, dva, tri, sigurno, četiri, pet, šest…“ Ukupno je zadržano devet osoba.

Muškarci su primorani da legnu na zemlju, uključujući i jednog koji nosi prepoznatljivu jarko plavu duksericu sa kapuljačom.

Video se završava.

Ali osam svedoka ispričalo je Tajmsu šta se potom dogodilo.

Vojnici su navodno odveli muškarce iza obližnje poslovne zgrade koju su Rusi zauzeli i pretvorili u privremenu bazu. Čuli su se pucnji. Zarobljenici se nisu vratili.

Snimak dronom snimljen dan kasnije, 5. marta, do kojeg je takođe došao Njujork tajms, prvi je vizuelni dokaz koji potvrđuje iskaze očevidaca.

Na njemu su prikazana tela koja leže na zemlji pored poslovne zgrade u Jablunskoj ulici 144 dok su dva ruska vojnika stajala na straži pored njih. Među telima je bio vidljiv bljesak jarko plave boje - zarobljenika u plavoj dukserici.

Moskva je u više navrata demantovala izveštaje o zločinima tokom okupacije grada.

Njujork tajms dodaje da rusko ministarstvo odbrane i spoljnih poslova nije odgovorilo na nove zahteve za komentare vezane za ove snimke.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track