ZELENSKI SE OBRUŠIO NA KISINDŽERA On nije u 2022. nego u 1938. Misli da razgovara u Minhenu! Iz koje je on prošlosti izašao?
Foto: EPA/Sergey Dolzhenko, Profimedia / Shahar Azran

ZBOG IZJAVE O PREGOVORIMA RUSIJE I UKRAJINE

ZELENSKI SE OBRUŠIO NA KISINDŽERA On nije u 2022. nego u 1938. Misli da razgovara u Minhenu! Iz koje je on prošlosti izašao?

Planeta -

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski žestoko je napao Henrija Kisindžera, posle njegovog obraćanja putem video-linka učesnicima Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, koji je u utroak sugerisao dok je govorio o temi Ukrajine da bi mirovni pregovori trebalo da imaju za cilj stvaranje granica duž „linije kontakta“ u Donbasu kakve su postojale uoči ruske invazije.

U video poruci u sredu, Zelenski je rekao:

„Bez obzira šta ruska država radi, postoji neko ko kaže: ’Hajde da uzmemo u obzir njene interese. Ove godine u Davosu se to ponovo čulo.Uprkos hiljadama ruskih projektila koji su pogodili Ukrajinu. Uprkos desetinama hiljada poginulih Ukrajinaca. Uprkos Buči i Marijupolju itd. Uprkos razorenim gradovima.I pored 'filtracionih logora' koje su podigli Rusi. državi, u kojoj ubijaju, muče, siluju i ponižavaju kao na pokretnoj traci. Rusija je sve ovo uradila u Evropi. Ali ipak, u Davosu, na primer, gospodin Kisindžer izlazi iz duboke prošlosti i kaže da komad Ukrajine treba dati Rusiji.

Kisindžer je u svom obraćanju o sukobu rekao da: „Pregovori treba da počnu u naredna dva meseca pre nego što on stvori preokret i tenzije koje neće biti lako prevaziđene. U idealnom slučaju, linija podele bi trebalo da bude povratak na status kuo ante“, što očigledno sugeriše da Ukrajina pristane da se odrekne većeg dela Donbasa i Krima.

„Vođenje rata dalje od te tačke ne bi se odnosilo na slobodu Ukrajine, već na novi rat protiv same Rusije“, rekao je Kisindžer.

Zelenski je uporedio Kisindžerove stavove sa smirivanjem nacističke Nemačke 1938. godine.

„Izgleda da kalendar gospodina Kisindžera nije 2022. već 1938. i on je mislio da razgovara sa publikom ne u Davosu, već u tadašnjem Minhenu“, rekao je on.

„Inače, prave 1938. godine, kada je porodica gospodina Kisindžera bežala iz nacističke Nemačke, on je imao 15 godina.

Zelenski je nazvao one koji savetuju da Ukrajina nešto da Rusiji, „’veliki geopolitičari’ ne žele uvek da vide obične ljude. Obične Ukrajince. Milioni onih koji zaista žive na teritoriji koju predlažu da razmene za iluziju mira. Uvek moraš da vidiš ljude."

Kurir.rs/CNN

Bonus video:

00:42

UŽIVO 91. DAN RATA U UKRAJINI Zelenski potvrdio da su intenzivne borbe na istoku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track