OSMATRAJ-UOČI-UNIŠTI Ovako su ruski projektili Krasnopolj M eliminisali američke haubice M-777 u Donbasu
Foto: Reuters Printscreen

rat na istoku ukrajine

OSMATRAJ-UOČI-UNIŠTI Ovako su ruski projektili Krasnopolj M eliminisali američke haubice M-777 u Donbasu

Planeta -

Haubica M777 kalibra 155 mm koju je Ukrajina kao donaciju dobila od tri zemlje SAD, Kanade i Australije predstavljena je kao ultimativno oružje koje će zaustaviti rusku ofanzivu na istoku.

Polovinom maja meseca prve haubice počele su borbeno da deluju. Iako je ruska strana tvrdila da je neke haubice uništila prilikom transporta, Ukrajinci se nisu oglašavali. A onda kod Severodonjecka usledio je šok, kada se na društvenim mrežama pojavila fotografija cevi uništene američke haubice u polju.

Sada stiže i prvi direktni snimak napada na bateriju ovih haubica na istoku Ukrajine.

Naime, Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak napada na jednu izdvojenu bateriju, odnosno deo od dva oruđa koja su se razmestila na ivici šume.

Napad, je usledio u toku dopune municijom, a najverovatnije izviđačka bespilotna letelica "ZALA", koja se koristi za korekciju artiljerijske vatre dovela je laserski vođene projektile tipa Krasnopolj M pravo na metu.

Usledilo je uništenje.

Inače Rusija je poslednih dana dala prioritet upravo uništenju ovih haubica, koje su Ukrajinci koristili i za napad na sam Donjeck i prigradska naselja.

Takođe, valja napomenuti da ove haubice su Ukrajincima isporučene bez sistema za upravljanje vatrom koji se inače koristi prilikom ispaljenja precizno vođenih granata Ekskalibur.

05:23

POGLEDAJTE KAKO RUSI RAKETIRAJU UKRAJINSKE HAUBICE Uništeni M777 kalibra 155 mm, donacija SAD

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track