AZOVSTALJ VIŠE NEĆE POSTOJATI: Ruski zvaničnik otkrio šta se planira na mestu čeličane u kojoj su Ukrajinci mesecima pružali otpor
Foto: Profimedia, Shutterstock

neočekivano

AZOVSTALJ VIŠE NEĆE POSTOJATI: Ruski zvaničnik otkrio šta se planira na mestu čeličane u kojoj su Ukrajinci mesecima pružali otpor

Planeta -

Rusija planira da zameni teško oštećenu čeličanu Azovstal u osvojenom ukrajinskom lučkom gradu Mariupolju ili industrijskim parkom ili zonom za odmor, rekao je ruski ministar u sredu.

Zamenik premijera Marat Husnulin rekao je da je obnova lokacije već u toku, koja je postala simbol ukrajinskog otpora.

„Nema potrebe da se Azovstal obnavlja“, rekao je Husnulin državnoj televiziji Rossiia 24. „Ova zona može da nastavi da funkcioniše kao industrijski park ili zona za rekreaciju.“

Vlasnik Azovstal-a Rinat Ahmetov, najbogatiji čovek Ukrajine, rekao je prošlog meseca da planira da tuži Rusiju za gubitak od 20 milijardi dolara kao rezultat uništenja fabrike, prenosi Moskou Tajms.

0688764383, Azovstalj
foto: Valentin Sprinchak / TASS / Profimedia

Ahmetovljeva kompanija Metinvest – najveći ukrajinski predratni poslodavac – rekla je u aprilu da „nikada neće raditi pod ruskom okupacijom“.

Husnulin je takođe rekao da Rusija planira da proširi kapacitet mariupoljske luke i razvije lokalni turizam. „Teško je proceniti troškove ovog posla, ali su prilično visoki“, rekao je on za Rosiju 24.

Denis Pušilin, koji je na čelu promoskovske separatističke Donjecke Narodne Republike u istočnoj Ukrajini, rekao je prošle nedelje da će fabrika Azovstal biti pretvorena u tehnološki park, javni park ili stambenu oblast.

Rusija je preuzela potpunu kontrolu nad Mariupoljom prošlog meseca kada se, procenjuje se, predalo oko 2.500 ukrajinskih vojnika koji su se držali u fabrici Azovstal.

Neki od zatvorenika Azovstalja prebačeni su u Rusiju, a zarobljeni ukrajinski komandanti su navodno držani u moskovskom zatvoru Lefortovo.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja