UKRAJINCI PRIZNALI PORAZ Jedan od ključnih gradova osvojen posle krvave borbe RUSI VEĆ ZAUZIMAJU NOVE POLOŽAJE?
Foto: EPA/OLEG PETRASYUK

rat u ukrajini

UKRAJINCI PRIZNALI PORAZ Jedan od ključnih gradova osvojen posle krvave borbe RUSI VEĆ ZAUZIMAJU NOVE POLOŽAJE?

Planeta -

Ruske snage sada kontrolišu Severodonjeck na istoku Ukrajine, rekao je ukrajinski gradonačelnik, dok LNR tvrdi da su ušli i u Lisičansk.

"Rusi su u potpunosti zauzeli Severodonjeck, naša vojska se povukla na spremnije položaje“, rekao je Oleksandar Strjuk za ukrajinsku TV.

Nedelje teškog ruskog granatiranja svele su grad uglavnom na ruševine, piše BBC. Mnogi civili su se sklonili u ogromnoj hemijskoj fabrici Azot, ali Stjuk rekao da je jedini izlaz sada preko teritorije koju drže Rusija.

Proruski pobunjenici u savezu sa ruskom vojskom kažu da su se prebacili u delove Lisičanska, grada okrenutog prema Severodonjecku preko reke Siverski Donjec. Ali ukrajinski zvaničnici to nisu potvrdili.

Zauzimanje grada znači da Rusija sada kontroliše skoro celu oblast Luganska i veći deo susednog Donjecka - dva regiona koja čine industrijski Donbas.

Izbor blizak Narodnoj miliciji LNR rekao je za Tass da su ruske i snage LNR ušle u Lisičansk, a borba se trenutno vodi unutar grada.

"Napredovanje na Lisičansk se nastavlja. Borbe su već u toku unutar naselja. Prerano je reći koliki je deo grada već pod našom kontrolom, ali je napredovanje zajedničkih snaga unutar grada prilično aktivno“, rekao je izvor.

Oficir Narodne milicije LNR Andrej Maročko takođe je rekao da je "nekoliko gradskih preduzeća pod kontrolom“.

Ranije je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova LNR Vitalij Kisiljev rekao za TASS da ukrajinske snage pokušavaju da pobegnu iz Lisičanska u malim grupama, ali su ti pokušaji osujećeni. Prema rečima Kisiljova, oko 4.500 ukrajinskih vojnika opkoljeno je u gradu.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je u petak da su ruske snage pod komandom general-pukovnika Aleksandra Lapina blokirale Lisičansk sa juga.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/BBC/Tass

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track