BUGARSKA PROTERUJE 70 RUSKIH DIPLOMATA, OVO JE GLAVNI RAZLOG Čeka se poletanje aviona, oglasio se i premijer Petkov
Foto: EPA / VLADIMIR ASTAPKOVICH / KREMLIN

tenzije

BUGARSKA PROTERUJE 70 RUSKIH DIPLOMATA, OVO JE GLAVNI RAZLOG Čeka se poletanje aviona, oglasio se i premijer Petkov

Planeta -

Bugarska će proterati 70 zaposlenih u ruskim diplomatskim misijama, rekao je u utorak novinarima premijer zemlje Kiril Petkov, tvrdeći da su mnogi članovi osoblja radili ''za strane obaveštajne službe''.

Premijer je odbio da iznese više detalja o odluci, pozivajući se na poverljivost, prenosi RT.

-Mogu da kažem da je veliki deo diplomata radio za strane obaveštajne službe i da je njihova diplomatska uloga bila samo paravan, rekao je Petkov.

On je naglasio da tu meru ne treba smatrati aktom agresije na ruski narod.

- Želeo bih da poručim svim stranim zemljama, ne samo Rusiji, da će svako ko radi protiv interesa Bugarske biti proteran nazad u zemlju iz koje je došao, rekao je Petkov.

Premijer je rekao da će sve diplomate krenuti istim avionom u nedelju.

Portparol ruske ambasade u Sofiji rekao je agenciji TASS da su među proteranima zamenik šefa misije Filip Voskresenski, kao i šefovi generalnih konzulata u gradovima Varna i Ruse i direktor ruske kulturnog i informacionog centra.

Generalni konzulat u Ruseu ostaje bez diplomata i tehničkog osoblja, dok je onaj u Varni gotovo bez osoblja, rekao je portparol ambasade.

Diplomatsko predstavništvo je kasnije saopštilo da konzularno odeljenje ambasade i generalni konzulat u Varni obustavljaju rad, dok se generalni konzulat u Ruseu zatvara.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će akcije bugarskih vlasti naići na ''odgovarajući odgovor''.

''Diplomatski rat“ između Zapada i Rusije značajno se intenzivirao od pokretanja ruske vojne ofanzive na Ukrajinu krajem februara.

Bugarska je u martu proterala dvanaest ruskih diplomata, optužujući ih za kršenje Bečke konvencije. Krajem aprila, rusko Ministarstvo spoljnih poslova je otkrilo da je od početka vojne operacije Rusije u Ukrajini 24. februara, oko 400 diplomata proterano iz 28 zemalja.

Rusija na proterivanje gleda kao na ''neprijateljske'' akcije. Moskva je ranije upozoravala da će uzvratiti na sve takve poteze.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track