ZELENSKI GOVORIO PRED UN Izbacite Rusiju iz Saveta bezbednosti
Foto: EPA-EFE/EDUARDO MUNOZ

rat u ukrajini

ZELENSKI GOVORIO PRED UN Izbacite Rusiju iz Saveta bezbednosti

Planeta -

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski optužio je u utorak pred UN-om Rusiju da je "teroristička država", a ona mu je odgovorila da je iskoristio obraćanje Savetu bezbednosti za ''PR kampanju na daljinu'' u pokušaju da dobije još zapadnog oružja.

Zelenski je zahtevao da Savet bezbednosti izbaci Moskvu iz UN-a i da uspostavi sud za istragu delovanja ruske vojske u Ukrajini, koja je izvršila invaziju 24. februara. Međutim, Rusija ima pravo veta u Savetu bezbednosti i može da se zaštiti od svake takve akcije.

- Rusija nema pravo da učestvuje u raspravama i glasanju o ratu u Ukrajini, koji je ničim izazvan i jednostavno kolonijalistički, rekao je Zelenski u svom obraćanju Savetu bezbednosti putem video poziva.

-Pozivam vas da delegaciji terorističke države oduzmete ovlašćenja, dodao je.

Moskva svoju invaziju naziva "specijalnom vojnom operacijom" za oslobađanje Ukrajine od fašista, dok vlada u Kijevu i zapadni saveznici kažu da je to neutemeljen izgovor za ničim izazvan rat.

Svih 15 članova Saveta bezbednosti, uključujući Rusiju, ustali su zbog minuta ćutanja nakon što ih je Zelenski zamolio da "odaju počast svim Ukrajincima koji su poginuli u ovom ratu".

Zamenik ruskog ambasadora pri UN-u Dmitrij Poljanski rekao je SB da je pojavljivanje Zelenskog putem video poziva narušilo autoritet tela koje je zaduženo za održavanje međunarodnog mira i bezbednosti.

- Savet bezbednosti UN-a ne bi trebalo da se pretvara u platformu za daljinsku PR kampanju predsednika Zelenskog kako bi dobio više oružja od učesnika NATO samita, rekao je Poljanski.

SB UN se sastalo nakon što je Ukrajina rekla da je u ruskom raketnom napadu namerno gađan tržni centar u ponedeljak te da je u napadu ubijeno 18 ljudi.

Rusija je negirala da je pogodila tržni centar raketama, rekavši da je pogodila obližnje skladište američkog i evropskog oružja, izazvavši eksploziju koja je prouzrokovala požar u tržnom centru. Takođe je utvrdila da taj tržni centar nije u funkciji.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track