09:04

ERDOGAN JE NA SAMITU DOBIO SVE ŠTO JE TRAŽIO Stručnjaci otkrivaju da je uputio jednu PRIKRIVENU PORUKU NATO I EVROPI

međunarodne tenzije u svetu

ERDOGAN JE NA SAMITU DOBIO SVE ŠTO JE TRAŽIO Stručnjaci otkrivaju da je uputio jednu PRIKRIVENU PORUKU NATO I EVROPI (VIDEO)

Planeta -

Turska, Švedska i Finska su prvog dana samita NATO u Madridu potpisali međusobni memorandum prema kome se Ankara obavezala da će dati zeleno svetlo za članstvo Stokholma i Helsinkija u Severoatlanskoj alijansi.

Zauzvrat, oni će preuzeti puno učešće u ratu protiv Kurdske radničke partije, što znači da borcima i fukncionerima PKK više neće pružati azil i zaštitu i da će neke osobe sa poternice, kao i "guleniste" izručiti Turskoj.

Ovim memorandumom otklonjena je prva prepreka za punopravno članstvo ove dve zemlje u NATO, a sledeća faza je da blok od 30 zemalja u lokalnim parlamentima ratifikuje članstvo Švedske i Finske, sa čime će cela Skandinavija i zona Baltičkog mora biti u alijansi osim manjeg dela ruske teritorije.

Rusija, koja je do sada bila označena kao saveznik, opisana je kao "najznačajnija i direktna pretnja bezbednosti saveznika". Navodi se i da je NATO obećao da nastavi da pruža pomoć Ukrajini i usaglasio paket pomoći za modernizaciju odbrambenog sektora.

Gosti Kurir televizije koji su govorili o ovoj temi bili su Vojislav Lalić, nekadašnji dopisnik Tanjuga u Turskoj i Stevan Ignjatović pilot JAT-a i Er Srbije u penziji.

Vojislav Lalić
foto: Kurir Televizija

Rusija je u saopštenju NATO-a opisana kao "najznačajnija i direktna pretnja bezbednosti saveznika". Možemo li očekivati da nakon ovog saopštenja NATO preduzme još neke korake prema Rusiji?

- Turska je i ranije imala probleme sa Stokholmom i Helsinkijem oko terorizma. to su kako oni kažu "kurdski teroristi" koji su tamo našli utočište. Švedska i Finska već duže vreme odbijaju da ih isporuče Turskoj. Isto tako Švedska i Finska su uvele Turskoj sankcije na prodaju oružje, zato što je Turska vojno interevenisala vojno na severu Sirije. Erdoan je dobio ono što je tražio. Erdogan je najveći uspeh postigao time što je ovim potezom uputio poruku drugim NATO zemljama, starijim, čak i onim koji se smatraju zemljama osnivačima. Prošle nedelje je Turska uputila proteste i Nemačkoj, i Italiji, i Francuskoj zato što su dozvolili da Kurdi održe demonstracije na njihovim teritorijama - rekao je Vojislav Lalić, nekadašnji dopisnik Tanjuga u Turskoj.

Vojislav Lalić
foto: Kurir Televizija

NATO je obećao da će da nastavi da pruža pomoć Ukrajini i usaglasio paket pomoći za modernizaciju odbrambenog sektora te zemlje. Stoltenberg je izjavio da se NATO sprema za konfrontaciju sa Rusijom od 2014. godine. Međutim, u novom strateškom konceptu navodi se da ova organizacija odbija konfrontaciju sa Moskvom i odbija da se smatra pretnjom za nju.

-

Vojislav Lalić
foto: Kurir Televizija

- Po mom mišljenju došlo je do nagodbe između Erdogana i Putina, između Edogana i NATO pakta, iz prostog razloga što su Rusi blokirani i njima je Turska jedini izlaz u svet, jer ako pogledate avio saobrtaćaj, 90% letova se obavlja od Turske ka Moskvi. Rusi imaju izlaz preko Ankare, odnosno preko Istanbula za Daleki i Bliski istok, prema Africi. Erdogan za sada neće blokirati moreuze i neće sprečiti rusku flotu ako bude zatrebalo - rekao je Jakovljević.

Video gostovanja možete pogledati ISPOD:

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track