KOMANDANTI SU POBEGLI, BILI SMO TOPOVSKO MESO: Proruske snage zarobile Izraelca koji se borio na strani Ukrajine VIDEO
Foto: Printscreen Twitter

poruka

KOMANDANTI SU POBEGLI, BILI SMO TOPOVSKO MESO: Proruske snage zarobile Izraelca koji se borio na strani Ukrajine VIDEO

Planeta -

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je u četvrtak da je izraelski državljanin koji se borio na strani Ukrajine zarobljen od strane proruskih snaga u regionu Luganska.

Nakon što je video snimak Vladimira Kozlovskog, navodno snimljenog u zatočeništvu i koji se predstavlja kao Izraelac, počeo da kruži društvenim mrežama, Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je upoznato sa slučajem i da se bavi situacijom.

Na snimku, Kozlovski — koji već godinama živi u Ukrajini — vidi se kako pokazuje svoju izraelsku ličnu kartu i identifikuje se kao operater signala u ukrajinskim obaveštajnim snagama. Video je distribuiran sa vodenim žigom povezanim sa proruskim separatistima iz Luganska, prenosi Tajms of Izrael.

U komentarima koje su ga otmičari očigledno iznudili, Kozlovski je rekao da je pokušao da napusti Ukrajinu nakon ruske invazije preko granice sa Slovačkom, nakon što su mu izraelski konzularni zvaničnici dali dokument koji mu dozvoljava da ode, ali da su ga granični službenici zaustavili i regrutovali u vojsku, dok je puštao ženu i dete da odu.

Od početka rata u Izrael je ušlo blizu 30.000 Ukrajinaca, od kojih su mnogi državljani Izraela. U prvim nedeljama sukoba, konzularni zvaničnici su radili danonoćno kako bi osigurali bezbedan prolazak što većeg broja Izraelaca u Ukrajinu.

Nakon što je bio stacioniran u Lugansku sa ukrajinskim vojnicima, Kozlovski je rekao da su njegove snage bombardovane artiljerijom i da je zarobljen nakon što su njegovi komandanti pobegli.

„Imali smo oružje, ali nismo znali kako da ga upotrebimo“, rekao je on. „Nisu nas obučili i poslali su nas na bojno polje, a da nam nisu rekli da ćemo se boriti. Bacali su nas kao topovsko meso“.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja