07:38

ERDOGAN ŽIVI ZA VELIKI TURAN Stručnjaci o svetskoj bezbednosti SAD NEMA PARTNERA U EVROPI da reši pitanje UKRAJINE I BALKANA

međunarodna kriza u svetu

ERDOGAN ŽIVI ZA VELIKI TURAN Stručnjaci o svetskoj bezbednosti SAD NEMA PARTNERA U EVROPI da reši pitanje UKRAJINE I BALKANA

Planeta -

Odluka NATO-a da poveća broj vojnika u visokoj pripravnosti sa 40.000 na 300.000 u direktnoj je vezi s ruskom agresijom i time Alijansa šalje poruku svojim članicama na istoku Evrope da ih neće ostaviti na cedilu, ocenjuju bezbednjaci.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je ovih dana da će Alijansa osnažiti svoju odbranu.

SAD će ojačati svoje vojno prisustvo u Evropi da bi NATO mogao da „odgovori na pretnje koje dolaze iz svih pravaca i svih oblasti – kopna, vazduha i mora”, rekao je američki predsednik Džo Bajden na samitu Alijanse u Madridu.

1 / 8 Foto: Kurir televizija

On je najavio pojačano prisustvo američkih vojnika i vojnih kapaciteta u Španiji, Poljskoj, Rumuniji, zatim u baltičkim zemljama, Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Italiji. Podsećajući da je njegova zemlja već ranije povećala broj vojnika u Evropi na 100.000, dodao je da će nastaviti da povećavaju njihov broj.

Proruske vlasti u Luganskoj oblasti, koja je progasila nezavisnost, tvrde da su svi glavni putevi ka i iz Lisičanska kao i rafinerija u tom gradu pod kontrolom ruskih snaga. Šef kabineta Zelenskog kaže da nema više ruskih trupa na Zmijskom ostrvu. Moskva uzvraća da je povlačenje "gest dobre volje" kojim pokazuje da Rusija ne ometa humanitarne koridore na Crnom moru.

Gosti Kurir televizije koji su govorili o ovoj temi bili su novinar Zoran Vitorović i Nikola Tomić, novinar i politički analitičar.

- U dosadašnjem toku ratovanja svaki ruski gest dobre volje je bio prilično iznuđen - rekao je Nikola Tomić.

rat
foto: Kurir televizija

Ukoliko Švedska i Finska ne ispune obećanja koja su dale Turskoj u sporazumu kojim je ukinut veto na njihove kandidature za članstvo u NATO, turski parlament neće ratifikovati taj dokument, rekao je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan na Samitu NATO-a u Madridu.

rat
foto: Kurir televizija

- Turska se našla u nekom šah mat položaju, jer ako podržavaju Azerbejdžan u nekom novom masakru protiv Jermena onda će dobiti po nosu od članica NATO, sa druge strane ako ništa ne urade izgubiće poverenje Azerbejdžanaca. Sve štoi je ovo Erdogan uradio u narodu se kaže "tvrdi pazar" i dodao:

rat
foto: Kurir televizija

- Edogan je čovek koji živi za veliki turan. Veliki turan je njihova ideja širenja od Atlantika (od Senegala i tih država), sve do Sibira. Koliko je to realno, pitanje je. Pokušavaju da deluju kao Amerika. Imaju deset različitih scenarija. Ne sme da iziritira ni Ruse, ni Kineze. Turksa lira je u katastrofalnom stanju, prolazio sam Turskom skoro. Mislim da je u pozadini nešto mnogo krupnije. Mislim da e svi boje šta će Kina da uradi. A o Kini niko ne priča - rekao je novinar Zoran Vitorović.

Prema pisanjima pojedinih domaćih medija Rusija je najveća pretnja, Kina autoritarna ali ne i neprijatelj, drastično uvećanje broja trupa Alijanse naročito u EU, ali i veća izdvajanja za Alijansu.

- Amerika mora da hitno pronađe partnera u Evropi ko bi mogao da preuzme inicijativu u vezi sa rešavanjem problema Ukrajine i Balkana, jer oni imaju probleme, imajju probleme i sa Brazilom i sa Venecuelom - rekao je Vitorović.

Gostovanje možete pogledati u VIDEU ISPOD:

07:38

ERDOGAN ŽIVI ZA VELIKI TURAN Stručnjaci o svetskoj bezbednosti SAD NEMA PARTNERA U EVROPI da reši pitanje UKRAJINE I BALKANA

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

07:32

ILI POBEĐUJE RUSIJA, ILI IZBIJA TREĆI SVETSKI RAT! Šok prognoza stručnjaka: Ceo ISLAMSKI SVET staje na Putinovu stranu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track