UKRAJINSKI HIMARS IZBLIZA Osvanuli prvi snimci raketnog sistema! Prikazano kako baterija deluje po Rusima VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

Pod lupom

UKRAJINSKI HIMARS IZBLIZA Osvanuli prvi snimci raketnog sistema! Prikazano kako baterija deluje po Rusima VIDEO

Planeta -

Ukrajinski ministar odbrane Oleksei Reznikov pre nešto više od 14 dana na Tviteru objavio je vest da vojska primila prva tri višecevna raketna sistema HIMARS američke proizvodnje. Posle dugo nagađanja i spekulacija pojavio se i prvi detaljni snimak ukrajinskog HIMARS-a kao i njegovo borbeno delovanje.

Na snimku koji je već osvanuo na druptvenim mrežama vidi se raketna baterija ukrajinske vojske koja je naoružana ovim raketnim sistemom. Snimak prikazuje njeno kretanje, kao i borbenu upotrebu, navodno negde u Ukrajini. Po terenu moglo bi se reći da je ova raketna baterija razmeštena negde kod Harkova odakle borbeno deluje po ruskoj vojsci.

Snimak prikazuje kretanje baterije, zatim njeno razmeštanje i vatreno delovanje uz preoznatljivo poziranje komandira baterije. U pitanju je šestocevni kontejner sa raketa i to dva puta po tri cevi.

HIMARS

Potreba za brzim transportom naterala je konstruktore da razviju lakšu varijantu čuvenog raketnog sistema MLRS pod nazivom HIMARS montiranog na platformu kamiona 6x6 mase do 11 tona.

M142 HIMARS (High Mobiliti Artilleri Rocket Sistem) je visoko mobilni operativno-taktički raketni i artiljerijski sistem. Sistem je razvijen na bazi FMTV šasije na točkovima težine 5 tona.

Ovaj sistem ima opciju lansiranja jednog kontejnera za lake rakete i jednu tešku raktu ATACMS.

Osnovna municija za M142 su rakete MLRS dometa do 70 km (M26 – domet do 300 km, GMLRS, AT-2 i drugi). Pored toga, sistem može biti opremljen lanserom za jedan ATACMS (Armi TACtical Missile Sistem – domet do 600 km) i može se koristiti i kao lanser za rakete vazduh-vazduh AIM-120 AMRAAM.

Kasnije je spektar postao identičan kao kod guesničara.

Posada je tročlana, a zahvaljujući SUV i visokom stepenu automatizacije ovim sistemom mogu da upravljaju dva operatera.

Pored američke vojske, u naoružanju višecevnih raketnih bacača M142 HIMARS imaju i Rumunija, Singapur, UAE i Jordan, a za njih su zainteresovani i Kanada, Katar, Poljska i Španija.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track